Volby v Moldavě opět budí vášně. Starostka vyškrtla přes 30 voličů

V Moldavě, vesničce v Krušných horách, která nemá ani 300 obyvatel, vyrazili v sobotu lidé znovu k volebním urnám. Krajský soud v Ústí nad Labem totiž nařídil opakování voleb kvůli pochybení volební komise. Obec má problém s lidmi, kteří tam mají trvalé bydliště, ale dlouhodobě tam nebydlí nebo nikdy nebydleli a přihlásili se do obce k trvalému bydlišti těsně před volbami.

Asi dvacítka voličů měla například trvalé bydliště hlášeno v neobyvatelném domě. Další měli dlouhodobě nahlášené bydliště na obecním úřadě. Už na podzim proto starostka Lenka Nováková (Otevřeně ke všem) ze seznamu voličů vyškrtla 46 lidí. Volební komise je tehdy ale opět na seznam dopsala. Podle soudu neoprávněně.

Lidé na seznamu chybí i teď. Ze 153 potenciálních voličů jich teď nesmí volit 38. Podle starostky je číslo jiné proto, že část lidí už si od podzimu trvalý pobyt v obci zrušila.

[chooze:article;value:482601]

"Podle vyjádření ministerstva vnitra a rozhodnutí soudu je tento seznam zapotřebí respektovat," konstatoval k novému seznamu předseda volební komise Oldřich Kozler v sobotním rozhovoru pro Aktu.cz. O tom, zda se bude komise seznamem s vyškrtnutými voliči řídit, nechal také hlasovat. Dva ze tří členů byli pro. Sám Kozler byl proti. "Podle mého osobního názoru je to v rozporu se zákonem," doplnil.

Proškrtaný seznam budil v sobotu vášně. Jedním z těch, kteří nebyli k volbě připuštěni, byl také bývalý starosta Moldavy Josef Houdek. "Já tady jsem asi od roku 1986. A teď mi tady nějaký človíček řekne, že tady nesmím volit?" rozčiloval se. Přiznal ale, že v obci má jen formální bydliště a bydlí u syna. Nahlášený je na obecním úřadě. "Umřela mi manželka, tak mě syn vzal k sobě," vysvětloval.

[chooze:article;value:482875]

Postup obce se nelíbil ani Ivetě Baudišové z SPD. Právě ona měla být podle iDNES.cz spolumajitelkou jedné z nemovitostí, kam se noví obyvatelé obce hromadně přihlašovali. "Starostka nemůže svévolně bez svolení zastupitelstva vyškrtávat voliče z volebního seznamu," tvrdí. "Volební zákon říká, že pokud je občan svéprávný a splňuje podmínky, může jít volit," dodala. Volby chce dát opět k soudu.

Starostka Nováková si ale za svým postupem stojí. "Krajský soud nám dal minule za pravdu, že je ten zásah do seznamu voličů legitimní, a to na základě nálezu Ústavního soudu. Tudíž se domnívám, že byl tento postup správný," brání se. Voliči, kteří nebyli připuštěni k volbám, mohou na místě vyplnit stížnost.

Ve 13 obcích probíhají opakované volby do zastupitelstev. Důvodem je manipulace registrací voličů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.