České obce čekají referenda. Vedením některých z nich nejsou po chuti

Místní referenda se konají ve čtyřech obcích, jedné městské čtvrti a třech městech. V Kladně budou místní hlasovat o úplném zákazu hazardních her. Už několik měsíců tam o referendum zuří politický boj.

"Město se aktivně snaží zabránit pořádání referenda. Pan primátor na tom má evidentně zájem. Snažil se tu petici znevěrohodnit," myslí si Petr Soudek, člen přípravného výboru petice. Na kladenském magistrátu ale vidí věc jinak. "Tento zákaz by nic dobrého městu nepřinesl. Jde o problém, který ve městě Kladně neexistuje," tvrdí mluvčí města Vít Herál.

Krajský soud v Praze konání referenda ale nařídil. Proti tomu zase magistrát podal kasační stížnost k Nejvyššímu soudu. Ten už ale rozhodnout nestihne. Hlasovat se tak bude.

[chooze:article;value:483163]

Se dvěma obálkami půjdou příští týden k volbám i v Horních Bludovicích. Referendum má rozhodnout o stavbě haly na výrobu a sterilizaci farmaceutických obalů. Vedení obce ale rozeslalo do schránek vzor hlasovacího lístku se zaškrtnutou odpovědí. To se některým místním nelíbí. Vedení obce se k tomu ale odmítlo vyjádřit.

Karlovy Vary čeká historicky druhé referendum, a to s otázkou, jestli chtějí místní obnovu vřídelní kolonády. Zastupitelé s návrhem nesouhlasí. "Z hlediska ekonomického a strategického taková investice, zvlášť v dnešní složité době, nedává moc smysl," sdělil stanovisko magistrátu jeho mluvčí Jan Kopál. Mnozí místní to ale vidí jinak. "Já bych byla pro, aby to bylo jako to bylo původně," myslí si například jedna z obyvatelek města.

A hlasovat budou také třeba obyvatelé Dobříše. Otázky budou tři a všechny se týkají územního plánu města.

Rozhodnutí přijaté v místním referendu je závazné, jestliže pro něj hlasuje nadpoloviční většina hlasujících, která však zároveň musí představovat alespoň 25 % všech, kteří mohou v místním referendu hlasovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.