ON-LINE: Kauza Čapí hnízdo spěje ke konci. Šaroch navrhl pro obžalované podmínku

Hlavní líčení je zatím nařízené do pátku. Oba obžalovaní už ale dostali prostor, aby doplnili své výpovědi. Soud ve čtvrtek zamítl další důkaz i znalecké posudky. Ve čtvrtek jsou na řadě závěrečné řeči.

Jako první mluvil státní zástupce Jaroslav Šaroch. "Je vidět zájem obžalovaného Babiše prostřednictvím akcionářů mít kontrolu nad projektem," uvedl. "Jedná se o projekt, o kterém sám pronesl, že jde o jeden z nejlepších projektů, které vymyslel," doplnil. Řekl také, že Andrej Babiš mladší je věrohodným svědkem.

[chooze:article;value:482544]

Babiš se při poslechu řeči Šarocha několikrát bavil se svým obhájcem. Celou dobu si prohlížel své poznámky, zapisoval si další a zdůrazňoval už zapsané. Při některých slovech Šarocha nesouhlasně kýval hlavou.

Podle Šarocha se původní návrh trestu nemění. Navrhuje tedy pro oba obžalované tříletý trest odnětí svobody s podmíněným pětiletým odkladem. Oba by měli také zaplatit pokutu. Nagyová celkem 500 tisíc korun, Babiš 10 milionů.

"Je to politicky motivované trestní stíhání," řekl novinářům Andrej Babiš. "Počkejte si na mé vyjádření," dodal. "Návrh trestu mě nepřekvapil," sdělila Nagyová.

[chooze:article;value:480450]

"I pokud propojíme spojení Farmy Čapí hnízdo se společností Agrofert, pak je vyloučeno působení na podobném či příbuzném relevantním trhu," řekl obhájce Nagyové Josef Bartončík. 

"Jednání obžalovaného nemůže být hodnoceno jako poškozování finančních zájmů Evropské unie," poznamenal Babišův obhájce Eduard Bruna. Zdůvodňuje to tím, že v době, kdy se měl zločinu dopustit, právní úprava ještě neexistovala.

Ve čtvrtek se všichni k závěrečné řeči nedostanou. Babiš a Nagyová budou na řadě až v pátek. Rozsudek tedy podle soudce můžeme očekávat příští týden v pondělí.

Babiš podle obžaloby prodal akcie společnosti Farma Čapí hnízdo mezi lety 2007 a 2008 svým dětem a manželce, což mu mělo pomoct v získání 50milionové dotace pro malé a střední podniky. Vinu na celém případu přitom podle žalobce nese i Babišova bývalá poradkyně Jana Nagyová, která měla úspěšnou žádost o dotaci podat. Dvojice však nadále veškerá obvinění odmítá.

[chooze:article;value:480123]

​​"Já stále nechápu, pane předsedo, proč tady vlastně stojím. Já jsem opravdu přesvědčen, že po celou dobu je to politicky motivované stíhání. Načasované na volby 2017. Celá ta kauza má za jediný cíl mě odstranit z politiky," zopakoval před soudem bývalý premiér.

Hned na začátku středečního líčení soudce zamítl návrh advokátů Andreje Babiše, kteří chtěli znovu vyslechnout znalkyni z oboru psychologie Jindřišku Záhorskou. Ta řešila věrohodnost výslechu Andreje Babiše mladšího. Podle soudce byl výslech v prosinci obsáhlý a dlouhý, nebyl tudíž znovu potřeba.

Před soudem ale ve středu vypovídal znalec z oblasti ekonomiky. Posudek se týkal konkurenceschopnosti a původního záměru Farmy Čapí hnízdo.

[chooze:minuta;value:87eb6b2d-4ee5-4b53-849e-821eb583e8ec]

Podívejte se, jak probíhalo středeční líčení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.