Rusko svádí vinu za smrtící ukrajinský útok na své vojáky. Prý telefonovali

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že počet obětí ukrajinského útoku na kasárna v doněcké Makijivce se zvýšil na 89. “Hlavní příčinou toho, co se stalo, bylo zapnutí a masívní používání mobilních telefonů personálem v zóně dosahu nepřátelských zbraní,“ cituje z prohlášení ministerstva agentura Reuters.

To, že vojáci používali zakázané telefony, umožnilo nepříteli lokalizovat cíl, uvedla podle BBC ruská armáda.

Ukrajina zaútočila americkými raketomety HIMARS minutu po silvestrovské půlnoci, kdy zřejmě Rusové přes zákaz hromadně telefonovali svým blízkým k novému roku. Rakety objekt odborné školy, využívaný jako kasárna pro mobilizované vojáky, srovnaly se zemí.

​Podle Kyjeva bylo při útoku zabito 400 ruských vojáků a zraněno 300. Moskva původně přiznala 63 mrtvých, nyní počet zvýšila na 89, což je velmi neobvyklé už kvůli tomu, že Kreml nepotvrzuje jakékoliv oběti na bojišti. Ačkoli počet mrtvých není ověřen, jedná se podle BBC o největší počet obětí, který Rusko ve válce přiznalo. Mezi zabitými byl i zástupce velitele pluku podplukovník Bachurin,

Okolnosti incidentu vyšetřuje podle ruského ministerstva obrany komise a viníci budou postaveni před soud. Zároveň jsou přijímána opatření, která mají podobným událostem zabránit.

[chooze:article;value:482296]

​Někteří ruští komentátoři a politici obviňují armádu z nekompetentnosti za ubytování velkého množství vojáků v jedné budově, uvádí BBC. Dá se podle nich předvídat, že vina bude svalena na vojáky, místo toho, aby byl potrestán velitel, který rozhodl o umístění tolika vojáků do jednoho objektu. 

Rusko opět ostřelovalo Kyjev. Ukrajinci zvládli sestřelit přes 30 dronů (01/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.