Černochová shání dobrovolné brance. Na obranu země poputují nejméně 2 % HDP

Umožnit státu rychleji a efektivněji reagovat na potenciální hrozby, umožnit stabilní financování armády a zatraktivnit službu v aktivní záloze. Na tyto body se zaměřuje nový legislativní balíček, který ve středu schválila vláda.

Návrhy zákonů reagují mimo jiné na válku na Ukrajině, řekl novinářům na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Část z nich má současně pomoci například při živelních katastrofách.

[chooze:article;value:476538]

Jeden z legislativních balíčků předložených ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) má zajistit povinnost vydávat ročně dvě procenta českého HDP na obranu, jak se Česko v NATO opakovaně zavázalo. Kabinet Petra Fialy chce slib naplnit nejpozději do roku 2025. "Chceme, aby tato povinnost byla legislativně ukotvena," vysvětlil Fiala, podle kterého tento krok vytváří lepší podmínky pro modernizaci armády.

​Ministerstvo přišlo také se změnou financování armádních strategických projektů. U déletrvajících tendrů, které mají zásadní dopad na obranyschopnost státu a počítají s rozpočtem nad 300 milionů korun, má rozhodovat vláda, aby bylo zajištěno, že se vzápětí nezruší.

Druhý balíček zákonů má pomoci státu efektivně se připravit na obranu ještě dříve, než by mohl být vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav. I proto úřad usiluje o to, aby získal přístup do některých databází jiných vládních resortů. Chtěl by získat oprávnění shromažďovat údaje o možných brancích.

[chooze:article;value:482470]

Resort obrany by také rád motivoval obyvatele do zapojení obrany státu na základě tzv. dobrovolného předurčení, tedy dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti v době mimo ohrožení státu a válečného stavu.

Podle Černochové stačí, aby každý zájemce "pouze absolvoval zdravotní prohlídku a zavázal se k povinnosti zúčastnit se případného cvičení", aby si osvojil vojenské dovednosti. Stát by pak tyto "dobrovolníky" mohl povolat v případě krize. "Pokud bychom tyto občany povolávali, dělo by se tak na základě rozhodnutí vlády se souhlasem Poslanecké sněmovny," ubezpečila šéfka resortu obrany.

Brannou povinnost má každý český občan, tedy muži i ženy, mezi 18 a 60 lety. Nevztahuje se na občany, kteří nejsou schopni vojenskou službu vykonávat nebo kteří odmítli vykonávat mimořádnou službu z důvodu svědomí či náboženského vyznání.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.