Žena čekala na sanitku téměř 17 hodin. Kvůli opožděné pomoci zemřela

Přivolání sanitky Terese Simpsonové, která trpěla cukrovkou a nemocí způsobující úbytek svalů, život nezachránilo. Sanitku zavolala poté, co se jí udělalo nevolno. Spolu s manželem na ni čekali téměř 17 hodin. "Šestnáct hodin a 45 minut jsem musel čekat. A přijeli jen proto, že jsem jim opakovaně zavolal a řekl, že již nejeví známky života," řekl zdrcený manžel Matthew Simpson televizi Sky News.

Podle jeho slov by přitom mohla Teresa přežít, i kdyby zdravotníci dorazili po šesti hodinách. Stěžoval si i přímo u yorkshirské záchranné služby. "Náš tým pro vnější vztahy od něj obdržel korespondenci, v níž vyjádřil obavy ohledně naší reakce na tuto událost. Kvůli konkrétním podrobnostem týkajícím se této záležitosti se spojí přímo s panem Simpsonem," zareagovala záchranná služba.

Teresa však nebyla jediným člověkem, který v posledních týdnech zemřel kvůli chybějící včasné péči lékařů. Týdně takto ve Velké Británii zemře 300 až 500 lidí. Na vině je krize, která postihla britskou Národní zdravotní službu (NHS). Tu způsobil vyšší výskyt případů covidu-19 a chřipky v kombinaci s nedostatkem personálu.

[chooze:article;value:482230]

Odkládat se tak musely i plánované operace, což se dotklo sedmi milionů pacientů jen v Anglii. Problémy přitom budou pokračovat i v dalších měsících. "Zdá se pravděpodobné, že příští tři měsíce budou ve znamení dalších kritických událostí," prohlásil podle deníku Guardian výkonný ředitel Konfederace NHS Matthew Taylor.

"Někteří naši členové uvedli, že počet zaměstnanců na jejich odděleních je nyní pod minimální úrovní, protože usilovně pracují na zřízení dalších míst pro ty, kteří přijedou sanitkou. Měli případy, kdy jim dočasně došly kyslíkové lahve, a někteří jejich pacienti tak čekali na lůžko více než dva dny," pokračoval Taylor. Další pracovníci se přitom chystají ze zdravotnictví odcházet kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení a pracovním podmínkám.

Vláda premiéra Rishiho Sunaka se tak dostala pod obrovský tlak. U moci je přitom jen od října loňského roku. "Vláda musí zakročit a přijmout okamžitá opatření. Bez zásahu budou čekací listiny nadále narůstat, pacienti budou nadále trpět a personál bude nadále odcházet," uvedl předseda Britské zdravotnické asociace Philip Banfield.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.