Hodně lidí vyúčtování za energie nepříjemně překvapí, varují experti

Od ledna 2023 čeká statisíce českých domácností cenový šok, varují mnozí energetičtí experti. Zastropování cen, které v lednu vstupuje v platnost, totiž v řadě případů stále i tak znamená výrazný růst cen oproti letošnímu stavu.

První měsíce příštího roku budou pro lidi podle Šnobra studená sprcha. "Lidé se vůbec nevyznají ve svém vyúčtování, neví, jaké platí jednotkové ceny, vlastně se zajímají jen o to, jaké budou platit zálohy," upozornil. "Někdy ale musí dojít k doúčtování a doplacení," dodal s tím, že to bude problém příštího roku.

[chooze:article;value:475809]

"Může dojít k tomu, že finální vyúčtování bude pro mnoho spotřebitelů velkým překvapením," řekl Šnobr. Uklidnil je úsporný tarif, který snížil zálohy, vyúčtování ale může být pro mnoho lidí několikanásobně vyšší.

Fousek s Šnobrem souhlasí. "Běžná zastropovaná cena nebude stejná, ale čtyřikrát vyšší," předpověděl. Úsporný tarif je podle něj správný. "Udělat to na podzim, šest, sedm měsíců poté, už správné není," doplnil.

[chooze:article;value:477351]

Experti také řekli, jakou známku by v boji s energetickou krizí vládě dali. "Viděl bych to teď jenom jako pololetí, vláda si něco odpracovala, ještě celoroční známku bude ladit celý rok 2023," prohlásil Šnobr. "Největší problém bylo zpožďování kroků, takže by to za mě bylo tři minus," dodal. Se Šnobrovými slovy Fousek souhlasí. Vládě by ale dal dvojku s minusem.

Pomalu se začínáme přibližovat podle Šnobra době, kdy staré zdroje energie přestanou být použitelné. Na to Česko není připravené. 

"Pro občany je to těžké, nejhroznější není absolutní výše nějakých nákladů, ale nejistota, kterou zažívají, protože tomu nerozumí," myslí si Fousek. Vláda by tedy měla poskytovat správné, srozumitelné a prakticky použitelné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.