Dálkové spoje jsou už téměř vyprodané! Řada dopravců chystá navýšit kapacity

Nejvytíženější spoje jsou podle dopravců těsně před svátky 22. a 23. prosince. Velký zájem je především o vlaky z Prahy do moravských měst a na Slovensko.

"Některé spoje jsou už téměř vyprodané, ale cestující v nich stále najdou volná místa. Zájem je především o cestování mezi Prahou a Moravou a také na Slovensko či do polského Krakova," řekl TN.cz mluvčí společnosti Leo Express Emil Sedlařík.

[chooze:article;value:478587]

Plně rezervované nebo s posledními místy jsou také spoje Českých drah (ČD) na Slovensko. "Velký zájem je o všechny dálkové spoje v různých směrech, tradičně jedna z nejvytíženějších tras míří na střední a severní Moravu. Stále větší zájem o cestování vlakem je však i na jih a západ republiky," přiblížil mluvčí ČD Lukáš Kubát.

Ne jinak je to u společnosti RegioJet. "Spoje ve směru z Prahy na Brno a Ostravu před Vánocemi (22. a 23. 12.) jsou již ze značné části vyprodané. Na Štědrý den je ještě možné rezervovat jízdenky na většinu spojů. Výjimkou jsou plně vyprodané spoje do Košic a  Budapeště," sdělila TN.cz mluvčí dopravce Alexandra Janoušek Kostřicová.

Plno hlásí také FlixBus. "V současném okamžiku máme vyprodané některé večerní jízdy v pátek 23. 12.  Nejžádanějšími spojeními jsou Praha-Brno, Praha-Karlovy Vary a Praha-Liberec," řekl mluvčí společnosti Tomáš Beránek.

Posílení spojů

České dráhy proto plánují posílit před vánočními svátky a na Nový rok dálkové vlaky na nejvytíženější linkách. Nejvíce posilových vozů chystají zařadit do provozu především 22. a 23. prosince a potom 1. a 2. ledna.

"Posilové vozy budou zařazeny na různých dálkových linkách, například mezi Prahou a moravskými městy, na Jižním a Západním expresu a na dalších linkách. České dráhy do oběhu nasadí mimořádně o jedno Pendolino navíc, na povinně místenkový spoj, a soupravu railjet na jeden z dalších vlaků," přiblížil Kubát.

[chooze:article;value:476423]

Navýšit kapacity během Vánoc plánuje také společnost RegioJet, a to v případě vlaků o 15 až 20 %. U autobusů budou spoje posilovány podle potřeby. "Posily jsou nasazeny od 20. prosince do 2. ledna, už nyní však v návaznosti na rostoucí poptávku dochází k posilování pátečních a víkendových spojů," uvedla Janoušek Kostřicová. V prodeji má RegioJet jízdenky na vozy na lince Praha-Košice a Praha-Přemyšl. Posíleny jsou rovněž spoje Praha-Vídeň-Budapešť a Praha-Bratislava-Žilina.

Naopak Leo Express přidávat spoje a navyšovat kapacity nebude. Zda přidá spoje FlixBus, zatím není jasné. "Kolegové nepotvrdili přidání posilových autobusů, nicméně ve čtvrtek a pátek bude možné ještě pružně reagovat dle poptávky," dodal Beránek.

Nákup jízdenek

Lidé by podle dopravců rozhodně neměli nákup jízdenek nechávat na poslední chvíli. "Cena jízdenek Leo Express se odvíjí od termínu nákupu, termínu odjezdu a vytíženosti vlaků. Čím dříve si cestující jízdenky zakoupí, tím levnější pro ně budou," poradil Sedlařík.

"Je třeba očekávat ve špičkových časech vysoké obsazení železničních spojů. České dráhy proto doporučují včasné pořízení rezervace. Cestující bez rezervace by měli zvážit využití vlaků mimo dopravní špičku, případně pokud mohou svou cestu naplánovat na den mimo špičku, tak využít k cestě jiný den," přidal se Kubát.

Legendární rychlovlak TGV byl v Česku. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.