Vánoce jsou noční můrou diabetiků. Lékařka radí, jak si zamlsat i s cukrovkou

Štědrovečerní večeře, trdelník a svařák na vánočních trzích i přeplněné tácy s cukrovím na každé návštěvě u příbuzných. To je jen zlomek nástrah, kterým během svátků čelí většina Čechů. Přitom pro pacienty s diabetem 2. typu představují tyto typické vánoční neřesti hotovou noční můru.

"Po Vánocích se často setkávám s tím, že i disciplinovaní pacienti mají mnohem horší hodnoty glykovaného hemoglobinu než v průběhu roku. I za těch pár dní u nich dochází k nárůstu hmotnosti," říká doktorka Šárka Svobodová z Obezitologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Na vině je prý nejen energeticky bohaté stravování, ale i častější vysedávání a menší dávky pohybu. Stačí přitom dodržovat pár jednoduchých pravidel, tvrdí. Svým pacientům radí zejména jedno: Nestresovat se striktním odpíráním toho, co mají rádi, a raději se držet následujících tipů.

[chooze:article;value:479544]

​Jak to tak bývá, zakázané ovoce chutná nejlíp. Nemusí jít přitom o stoprocentní zákaz. Pokud tedy máte rádi kapra v trojobalu, nenahrazujte ho. Jednou za rok si ho podle lékařky mohou dopřát i diabetici. Přebytečný tuk nicméně doporučuje odsát pomocí ubrousků a držet se hesla: "dobrého pomálu".

Pozor naopak na cukroví s umělými sladidly. Stále se totiž jedná o energeticky vydatnou lahůdku. "Setkávám se s tím, že lidé mají pocit, že takového cukroví mohou sníst neomezené množství. Tak to ale není. Také zde je potřeba hlídat celkový energetický příjem," uzavírá lékařka.

Úplně omezit ho ale prý nemusíte. Ačkoli tradice velí napéct devatero druhů cukroví, podle lékařky vánoční atmosféře nijak neuškodí, když zůstanete u jednoho nebo u dvou. Čím více druhů váš vánoční talíř bude nabízet, tím silnější pak bude muset být vaše vůle, abyste neochutnali od každého alespoň jeden kousek.

[chooze:article;value:478221]

​Pokud vás ale chuť na sladké ani tak nepřejde, doplňte sladké bílkovinou. Kvalitní bílkovina, jako je tvaroh nebo jogurt, dokáže totiž podle doktorky lépe zasytit. Výrazně se tak sníží riziko, že vás za chvíli popadne neovladatelná chuť na další sladké sousto.

Diabetici by ale ani během Vánoc neměli zapomínat na svůj pravidelný režim, a to jak pitný, tak i užívání léků ve správný čas a pravidelná strava. To vše by mělo zůstat při starém.

Jedině tak je možné mít podle doktorky nemoc pod kontrolou a co možná nejvíc tak oddálit zdravotní dopady, které cukrovka na lidský organismus může mít. S radami od doktorky si ale i diabetici mohou dopřát nejen šťastné a veselé, ale i sladké Vánoce.

Tip na vánoční cukroví: Jak upéct Miletínské modlitbičky?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.