Manželka Petra Pavla: Ke kandidatuře ho přiměli lidé. Otázky na minulost jsme čekali

Ve Víkendové Snídani v rámci seriálu Cesta na Hrad vyzpovídala Bára Divišová už tři prezidentské kandidáty i chotě dvou z nich. V neděli ve studiu přivítala bývalou vojačku a manželku generála ve výslužbě Petra Pavla, tedy další potenciální první dámu, Evu Pavlovou.  

Řeč byla ale nejen o jejich vztazích, které mají manželé mezi sebou. Bára Divišová se Pavlové ptala také na pouto k armádě, osobní povahu nebo třeba na to, jak zvládá předvolební kampaň svého muže. 

Manželé Pavlovi se poznali v armádě na ubytovně. Každý se nejprve vydal vlastní cestou, později se ale potkali znovu. Petr Pavel ji ale zaujal až poté, co si nechal narůst knír. "Pravdou je, že byl o něco zajímavější," začala vyprávění s humorem.

[chooze:article;value:479341]

​Prezidentská kandidatura

Řada lidí měla pocit, že Petr Pavel hodlá kandidovat už od loňského roku. Podle Pavlové to tak ale nebylo. "Ta myšlenka asi přicházela postupně a my jsme se s ní postupně seznamovali. Bylo to při jeho besedách, kdy si ho tehdy zvali na školy, aby dělal přednášky o tom, co kdy zažil a o té jeho době, která si myslím, byla docela významná," vysvětlila Pavlová.

Lidé prý Pavlovo vyprávění rádi poslouchali. Osobně ale měla trochu jiné představy a těšila se na volný čas strávený s vnoučaty. "Manžel byl prvním představitelem východního bloku a ta pozornost na nás byla velmi upřená," říká.

Záře reflektorů jí přitom není příliš blízká. Svým způsobem je to prý určitá vnitřní oběť, kterou ale zvládne překonat. "Myslím, že jsme toho spolu překonali tolik, že tohle je to nejmenší," dodala. Do kampaně svého muže se proto zapojila postupně. I tak jí to ale stejně, jako všechny ostatní činnosti, které spolu bok po boku dělají, připadá svým způsobem přirozené.

[chooze:article;value:478528]

​Komunistická minulost

Podle Pavlové by bylo naivní si myslet, že se lidé na komunistickou minulost jejího manžela ptát nebudou. "Nevím, jestli je to díky tomu, že to někdo rozvířil, nebo jestli to rozvířila média, ale měla jsem pocit, že lidé o tom už nechtějí mluvit," uvedla. Zejména pak prý ti, kteří na režim ještě pamatují.

Sama přitom byla členkou KSČ. "Byla to jiná doba, z dnešního pohledu vidíme, jak byla svým způsobem zrůdná. Ale já jsem tehdy byla mladá holka, která chtěla studovat. Moji rodiče v komunistické straně nebyli a já jsem v podstatě neměla jinou volbu, pokud jsem se v tom prostředí, ve kterém jsem pracovala a studovala, chtěla uplatnit dál," vysvětlila

[chooze:article;value:479905]

​Petr Pavel v soukromí

Mnoho lidí má pocit, že generál Pavel na veřejnosti neprojevuje téměř žádné emoce. "Je to jednak tím, že je voják, jednak tím, že často mluví k vážnému tématu," vysvětlila Pavlová. V soukromí je prý ale jiný. "Doma, když ho něco naštve, tak to řekne a ty emoce tam dá. Nebo třeba, když jedeme v autě a vletí mu kamínek na přední sklo, tak tam ty emoce samozřejmě jsou," řekla s humorem.

"Ale je tam i úsměv a radost, protože máme kočku a měli jsme psa a dokážeme si tu radost udělat i jiným způsobem," dodala. Radost ale občas vystřídá strach, a to hlavně, když se Petr Pavel vydá na motorku. Ve spojitosti se svou zálibou ale dokáže manželku i pěkně vytočit.

"Odjíždí na motorce na jednání a já mu předtím vyžehlím košili a nachystám oblek a on ho zmuchlá do batůžku," popisuje jednu z takových situací. Pavel ale jinak doma žehlit nemusí, minimálně tedy průšvihy ne. Údajně totiž žádné nemá. "Když něco takového bylo, přišel s kytičkou, ale v poslední době žádné průšvihy nemáme," prozradila Pavlová.

[chooze:article;value:478657]

​První dáma má být vidět

V roli první dámy by prý Pavlová chtěla být vidět. To je ostatně to, co si myslí, že je správné. Chtěla by se věnovat tématům, kterým se svým způsobem věnuje už nyní.

Důležité je pro ni zejména téma rodiny. "Dnes se tím zabývá spousta institucí, je to základ toho, jak bude vypadat naše společnost dál," vysvětlila. V rámci výuky na školách by proto chtěla děti více edukovat ve smyslu zodpovědnosti do vztahu, výchově dětí i celospolečenské zodpovědnosti.

Osobní je pro ni i vztah k přírodě. Sama jako dítě žila na vesnici a vztah k ní má prý hluboký, je pro ni důležité tedy i to, jak se lidé k přírodě chovají. V rámci svého působení by se ale chtěla věnovat i postavení žen ve společnosti.

Podívejte se na Cestu na Hrad s generálem Petrem Pavlem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.