Máte objednaný balík? Pozor na podvod, který se teď masivně šíří Českem

S podvody se před Vánoci roztrhl pytel. "V masivním měřítku jede vánoční phishing a smishing," varuje policie. Postup je většinou stejný, liší se jen v detailech. Podvodníci využívají situace, kdy lidé ve velkém nakupují na internetu a očekávají v nejbližších dnech doručení balíku.

V SMS zprávě nebo e-mailu se vydávají za přepravce a vyzývají k doplacení menší částky za balík. Po rozkliknutí odkazu se objeví platební brána, kam člověk vyplní údaje ke své platební kartě, čímž podvodníkům otevře dveře ke svým finančním prostředkům. Občas je přitom na první pohled nelehké odhalit, že se jedná o podvod.

[chooze:article;value:476401]

​Například Česká pošta aktuálně eviduje celou řadu podvodných zpráv, které jsou rozesílány jejím jménem. "Informují zákazníka, že kvůli nedostatku finančních prostředků nebylo možné jeho nedávný nákup dokončit, nebo že jeho zásilka stále čeká na pokyny od něj. Bude doručen, jakmile budou uhrazeny náklady. Další informuje zákazníka, že jeho balík je na jeho místní pobočce kvůli nezaplacenému poplatku," popsal podnik tři z aktuálních podvodů.

Pokud podobnou zprávu obdržíte, vždy si dávejte pozor na odesílatele. E-mailová adresa nebo odkaz by vám vždy měly napovědět, že se nejedná o vašeho přepravce. Podvodné zprávy často poznáte také podle toho, že jsou s chybami nebo působí jako strojový překlad.

"Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS," apeluje na lidi policie. Pokud si nejste jistí pravostí SMS nebo e-mailu, kontaktujte svého přepravce na čísle, které má uvedené na oficiálních webových stránkách.

[chooze:gallery;value:29659]

Počet internetových podvodů podle policie neustále stoupá:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.