Policie vtrhla do galerie, aby zachránila umírající ženu. Bylo to umění

Zmatení policisté vtrhli do londýnské galerie umění Laz Emporium. Mysleli si, že bojují o záchranu bezvládné ženy. S hlavou svěšenou na stůl seděla na židli a nehýbala se.

Jak policisté brzy zjistili, žena se ani hýbat nemohla. Byla totiž umělá. Z balicí pásky a pěnové folie ji vyrobil umělec Mark Jenkins. Šlo o exponát z jeho umělecké výstavy.

​Instalace zobrazuje ženu v teniskách, černých kalhotách a žluté mikině s kapucí. Hlavu má spadlou do talíře s polévkou, který ale zakrývají její svěšené blonďaté vlasy.

[chooze:article;value:477335]

​Krátce před incidentem jedna z pracovnic prostory galerie zrovna uzavřela. Podle deníku Sky News ale policisté na místo vyjeli hned poté, co obdrželi hlášení o osobě v tísni.

Deník Art News dodal, že policistům bylo řečeno, že se žena poslední dvě hodiny nehýbe a mohlo by tak jít o infarkt nebo předávkování. Kvůli zamčenému vchodu musela policejní hlídka dveře vypáčit.

Nejde přitom o první povedené dílo amerického umělce Marka Jenkinse. Je známý zejména svou pouliční tvorbou, kdy ulici používá jako svůj prostor pro umělecké vyjádření. To často bývá nejen velmi realistické, ale i šokující. Na jeho další povedené kousky se podívejte v galerii:

[chooze:gallery;value:29637]

Největší výstava ledových soch v Evropě! Událost nemá obdoby, tvrdí organizátoři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.