Dabéři legendárních Přátel znovu spolu. Odhalili zajímavosti z natáčení

Přestože je to už téměř 30 let od doby, kdy padla první klapka, seriál Přátelé je stále velice oblíbený. Svědčí o tom nejen to, že jej televize stále vysílají, ale i skutečnost, že jej sledují také mladší generace. Kdo by si totiž nezamiloval šestici přátel žijících v New Yorku.

Tehdy však ani dabéři, kteří propůjčili postavám hlas, netušili, jakého seriálového kultu se stanou součástí. Na natáčení Stanislava Jachnická (Phoebe), Pavla Rychlá (Monica), Miriam Chytilová (Rachel), Daniel Rous (Ross) i Petr Rychlý (Joey) rádi vzpomínají. "Nikdo nepředpokládal, že půjde o seriál, který budeme dabovat 10 let," přiblížila ve Víkendové Snídani Pavla Rychlá.

[chooze:article;value:474100]

Z naprosto cizích lidí se po nadabování seriálu stali skutečně přátelé. "Jsme kamarádi, děti se spřátelily, i rodiny. Začali jsme se scházet a trávíme spolu třeba silvestra," popsala Miriam Chytilová.

Dabéři zároveň přiznali, že český dabing se za ty roky změnil. "Tehdy před lety jsme všichni byli ve studiu. To už dávno není. Dabéři jsou ve studiu sami. Je to smutné a hloupé, protože nevíme, co odpovídáme tomu druhému," postěžovala si Rychlá.

Kdo si však myslel, že museli podstoupit výběrové řízení, je na omylu. "Castingy teď probíhají na dabing, protože se hodně točí zahraniční produkce. Dřív se to nedělalo," vysvětlila Stanislava Jachnická. "Dřív to vybíral i režisér. Většinu lidí už znal. Byla to taková věc náhody. Myslím, že se trefil do obsazení," dodala Chytilová.

Seriál Přátelé byl však pečlivě připravený a promyšlený. "V tom filmu jsou přátelé znovu spolu a říkají, že producenti hledali herce rok. Nebylo to jen tak. Nebyla to náhoda. Byla to obrovská týmová práce, scénáře byly dobře napsané a všechny týmy na tom pracovaly dlouho," uvedla Chytilová.

[chooze:article;value:476149]

A točilo se tak dlouho, dokud scéna nebyla skutečně vtipná. "Točili to ve studiu. Když se publikum nesmálo, tak to změnili," práskla Jachnická.

"V podstatě z každého blbého fóru udělali obrovskou záležitost. Když se publikum při natáčení nesmálo, tak to zastavili, scénu přepsali, herci se to museli znovu naučit a jeli znovu. A tak dlouho, dokud se publikum nesmálo," přiblížil Daniel Rous. 

A na seriál Přátelé koukají i děti dabérů. "Já myslím, že se narodila další generace, která kouká. Což je u tohoto typu seriálu fenomén. Většinou koukají v originálu, ale toto je jeden z mála seriálů, který sledují s dabingem," doplnila Jachnická.

"Moje dcery, když měly 16 a 17, tak to v podstatě pořád měly puštěné. Nejdříve s dabingem, když byly větší, tak se začaly dívat v originále," přidala se Chytilová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.