Ceny chat zažívají strmý pád. Trh je přesycený, ceny padají o statisíce

Češi se v době krize zbavují zbytného majetku. Mezi prodávanými položkami se stále častěji začínají objevovat chaty a chalupy. S nástupem lyžařské sezony roste zájem zejména o nemovitosti v horských oblastech. "Například na Liberecku, které je atraktivní rekreační sezonou, zaznamenáváme až 28% nárůst nabídky oproti roku 2020," uvedl Tomáš Štěpnička, ředitel pobočkové sítě M&M reality.

S tím, jak se zvyšuje nabídka, zároveň klesá cena. Podle portálu bezrealitky.cz zlevnily některé nabídky i o půl milionu. Prodejci, kteří se rozhodli jít s cenou dolů, neprohloupili. Na své inzeráty nyní dostávají desítky odpovědí. "Inzeráty, které oproti září snížily cenu alespoň o 5 %, mají zájemců dvojnásobek, v případě 10 % to může být zájem dokonce řádově vyšší," potvrzuje Jan Škrabánek, šéf společnosti Bezrealitky.

[chooze:article;value:477229]

Realitní agentury očekávají, že by se nabídka chat a chalup měla začátkem příštího roku ještě zvýšit. V realitní kanceláři RE/MAX sice zlevňování nemovitostí a nárůst nabídky nezaznamenali, nicméně ji očekávají. "V posledních dvou letech byla poptávka po rekreačních objektech extrémní, protože během covidu lidé měli o chaty a chalupy velký zájem. Nyní se trh vrací do normálu, a proto se i poptávka zklidňuje na úroveň z roku 2019. Zatím nepozorujeme pokles cen, ale majitelé rekreačních nemovitostí s námi začali konzultovat, jakou částku by v případě prodeje mohli dostat. Dá se tedy předpokládat, že se v příštím roce zvýší nabídka chat a chalup," shrnula makléřka Eva Viktorinová.

Zdá se, že je opravdu z čeho vybírat, realitní agentury mají v nabídce jak klasické chalupy, tak domky všech velikostí. Například částečně zrekonstruovaná chalupa o výměře 67  v Malhosticích v Ústeckém kraji se i se stodolou nyní prodává za 2,8 milionu korun. Původní cena přitom byla o 520 tisíc vyšší.

[chooze:article;value:462031]

Kdo má zájem spíše o chatařskou klasiku, toho jistě nadchne chatka se zahrádkou v Kuněticích v Pardubickém kraji. Z dřevěné chatky je výhled přímo na Kunětickou horu. Dle prodávajícího je místo vhodné pro rybáře i ty, kteří preferují klidné prostředí. Tato nemovitost z původní ceny zlevnila o 300 tisíc. Nyní si ji můžete pořídit za 2,29 milionu.

Milovníky kompaktně řešených domků jistě zaujme mobilní chata, kterou si mohou umístit na kterýkoliv pronajatý pozemek. Tiny house, jak se této malé chatce říká, má vlastní solární panely a vytápí se krbem na propan-butan. "Díky minirozměrům nepotřebujete stavební povolení," zdůrazňuje prodejce. Z původní ceny 1,375 milionu cena klesla na 849 tisíc.

V tradičním stylu postavená chalupa v Korytu u Mnichova Hradiště má k dispozici zahrádku vhodnou pro pěstování zeleniny i chov zvířat. Dům je částečně zařízený, dle slov současného majitele určen k rekonstrukci. Z původní ceny prodávající zlevnil o 400 tisíc. Současná cena je 1,85 milionu.

Výběr nabízených chat a chalup si prohlédněte v galerii:

[chooze:gallery;value:29581]

Vliv na cenu měl i útěk lidí z měst na chaty, způsobený snahou ušetřit za energie (7/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.