Uprchlíci z Harrachova mají kde být. Místo jim nabídla majitelka penzionu

Série reportáží o nuceném přesunu uprchlíků z ubytovny, kterou zaměstnanci Sněmovny a poslanci potřebují k ubytování poblíž skiareálů, vzbudila velký ohlas. A napomohla k tomu, že běženci nebudou muset opustit Harrachov a ukrajinské děti budou moci dál chodit do školy, kde si našly kamarády.

Ubytováni budou v penzionu, který patří obyvatelce Harrachova. "Po tom, co jsme se o to začali s koordinátorem zajímat a zveřejnili jsme výzvy, tak se ta harrachovská občanka ozvala a poskytla ubytování," řekl starosta Harrachova Tomáš Vašíček.

[chooze:article;value:478249]

"Hlavní motivací bylo to, že ti lidi jsou v nouzi. Přece jenom to jsou matky, které tady mají práci a děti tady chodí do školy v Harrachově. Přišlo mi, že než aby se stěhovali někam úplně do neznáma, začínali de facto zase od začátku, tak jsem jim radši ten objekt dala k dispozici," vysvětlila svou motivaci majitelka penzionu Lenka Bémová.

"Není to těžké, protože se stěhujeme velmi blízko. Zůstáváme v Harrachově a děti to budou mít do školy ještě blíž, proto si myslím, že bude všechno v pořádku," raduje se Anastasija, která s dětmi přijela z Kyjeva.

Penzion se ale musí pro ubytování uprchlíků ještě připravit. "V tuhle chvíli připravujeme dům, aby tam měli veškeré kompletní zázemí. Právě teď jsme nakupovali pračku a potřebné věci," sdělila Bémová.

[chooze:article;value:477841]

Ukrajinští uprchlíci by se měli přestěhovat do penzionu, který je vzdálený jen zhruba 200 metrů od provozně-účelového zařízení, kde bydleli doposud. "Celková ubytovací kapacita nového ubytování v Harrachově v horské chalupě je 15 lůžek," uvedla mluvčí Horské služby Libereckého kraje Jaroslava Benešová.

Ubytování je zajištěno na dobu neurčitou. Libereckým krajem budou propláceny standardní příspěvky ve výši 350 Kč za osobu za noc, stejně jako je to u všech ostatních nestátních ubytovacích zařízení.

Kolik si bude za ubytování účtovat majitelka penzionu se ještě neví. Uprchlíci dosud bydleli ve sněmovní chatě zadarmo. Platit si museli jen jídlo, které je vyšlo v průměru 100 korun na osobu a den.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.