Rusové se vypořádali se zrádci, tvrdí Ukrajina. Bez slitování je popravili

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení informoval o aktuální situaci na Ukrajině. Kromě situace na bojišti popsal i to, k čemu mělo dojít mezi ruskými vojáky. Důkazy nasvědčují tomu, že Rusové popravili 21 ruských dezertérů.

Ti měli na konci listopadu opustit své pozice a se zbraněmi utéct. Velení ruských okupačních sil pak nařídilo je chytit a zlikvidovat. Mezi dezertéry bylo údajně i 13 trestanců, kteří byli do bojů naverbováni z věznic. "Do 5. prosince byli všichni zabiti," stojí v prohlášení.

[chooze:article;value:477690]

​Nejde přitom o první případ takového jednání. Před nedávnem se na internetu objevilo video s popravou Jevgenije Nužina, připomíná deník The Guardian. Toho naverbovali vagnerovci ve věznici, kde si odpykával trest za vraždu.

Poté, co ho ukrajinská armáda zajala, řekl, že se rozhodl přidat k žoldákům jen proto, aby se dostal na svobodu. Údajně se chtěl i vzdát. Měl také kritizovat ruské vedení a říct, že by si přál stát na druhé straně a bojovat proti Moskvě.

Rusové ho popravili poté, co se dostal zpět do jejich rukou. Nužin na videu ležel na zemi. Jeden z ruských vojáků ho tloukl kladivem do hlavy. "Celá naše rodina při sledování videa plakala. Byl zavražděn jako zvíře," řekl jeho syn.

[chooze:article;value:477802]

​Kromě odporu na frontě se Kreml údajně potýká i s nespokojeností mezi občany. Podle amerického Institutu pro studium války se proto snaží vyvrátit zvěsti o zahájení druhé vlny mobilizace.

Analytici ale tvrdí, že důkazy ukazují opak a Rusko se na další kolo mobilizace skutečně připravuje. Podle analytiků ale ani všeobecná mobilizace Moskvě nepomůže vyřešit nedostatek sil pro boje na Ukrajině.

Západní sankce Rusko decimují. Jeho ekonomika se propadá do hluboké krize:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.