Do hospod míří chytrý výčep. Zkontroluje teplotu a změří spotřebu

V jedné z pražských restaurací už takzvaný chytrý výčep funguje. Jediný, kdo o tom ví, jsou výčepní. Pro zákazníky se nic nemění. "Zákazník nic nepozná, žádná omezení tam nejsou. Všechno v pořádku funguje," tvrdí výčepní Jiří.

Chytrý výčep spočívá v senzorech, které měří například teplotu piva nebo energetickou spotřebu. Na základě sběru těchto dat mají být do budoucna vyvíjené nové a šetrnější výčepy. Provozovatelům restaurací by to mohlo v rámci čepování piva ušetřit až 30 procent výdajů za energie.

"Senzory sbírají údaje od tepla, průtoku a spotřeby elektrické energie až po vlhkost a teplotu v místnosti," vysvětluje výzkumník Alex Lazarov z ČVUT.

[chooze:article;value:477180]

Senzory teď fungují v desítkách hospod napříč republikou a sledovat jejich spotřebu budou následující rok. Důvodem je právě to, aby do hospod zamířily výčepy, které budou energeticky šetrnější, a hospodští tak neměli kvůli rostoucím cenám problém své provozovny udržet v chodu.

"Už teď se provozovatelé potýkají s vysokými náklady. Hospodští očekávají další růst výdajů na energie i do budoucna. Někdo to štěstí měl se smlouvou, ale třetina trhu to štěstí neměla. Čeká je nárůst zejména v lednu a únoru," říká člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků a majitel restaurace Luboš Kastner.

Vysoká inflace se už projevila i na cenách piva v průměru o jednu až dvě koruny, a to jak u čepovaného, tak i lahvového piva. Někteří ekonomové odhadují, že znovu podraží i příští rok.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.