Sněmovna vystěhuje Ukrajince z Harrachova, aby tam mohli relaxovat poslanci

Aktuálně je v provozně-účelovém zařízení v Harrachově celkem 20 Ukrajinců. Jde převážně o ženy a děti.

"Máme jít do Lipnice nad Sázavou. Řekli nám to včera večer, měli e-mail od parlamentu. Musíme si najít sami nový byt, nebo jet do Lipnice. Nevím, co mám dělat," řekla televizi Nova jedna z obyvatelek sněmovního objektu. "Už jsme si tady zvykli. Máme tady práci, všechno. Tam není nic," dodala další.

Děti uprchlic už navíc v Harrachově chodí do školy. Ta ale v Lipnici nad Sázavou není.

"Jedna rána je postihla, když musely opustit svoje domovy. A teď po té chvilce, co si trošičku zvykly, tak by měli odejít někam jinak, to pro ně bude docela těžký šok," uvedla Petra Šebelková, zástupkyně ředitele harrachovské základní školy.

[chooze:article;value:475007]

Sněmovna ukrajinským ženám poskytla rekreační středisko v Harrachově letos v březnu s tím, že je nevyužité a jde o skvělou příležitost, jak jim pomoci. Teď, před zimní sezonou, jsou uprchlíci poslancům, zdá se, na obtíž.

"To zařízení samozřejmě budou moci využívat nejenom poslanci, ale i zaměstnanci Poslanecké sněmovny k relaxačním a rekreačním účelům. Samozřejmě jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného časů svých zaměstnanců a chci, aby i zaměstnanci měli možnost využívat tento benefit," vysvětlil vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Upřímnost kancléře rozčílila libereckého hejtmana Martina Půtu (SLK) "V kraji ubytováváme více než 5300 lidí. Pokud stát chce po krajích, po soukromých osobách, po dalších organizacích, aby uprchlíky ubytovávali, tak by měl začít sám u sebe," prohlásil.

[chooze:article;value:477447]

"Jejich přemístění do jiných ubytovacích zařízení je v kompetenci příslušného Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině," vzkázalo ministerstvo vnitra.

"Mám mail z Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, kde oni momentálně jednají o tom, aby naši Ukrajinci mohli nadále zůstat, aspoň část z nich, většina nebo všichni zde v Harrachově," sdělil správce sněmovního zařízení Martin Hančl.

Podle Půty to ale není pravda. Krajský úřad z principu ukrajinským ženám ubytování neposkytne.

Ministerstvo vnitra teď hledá cestu, jak to vyřešit. Podle informací TV Nova ukrajinské ženy s dětmi nejspíš přestěhuje do rekreačního areálu ministerstva průmyslu a obchodu, které se rovněž nachází v Harrachově.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.