Čtyřdenní pracovní týden je lepší, zjistila studie. Zaměstnanci své úkoly zvládají

Čtyřdenní pracovní týden je snem mnohých zaměstnanců. Nejnovější studie započatá v únoru minulého roku odhalila, že je to možné i bez ztrát. Zaměstnanci v šesti zemích světa tak v průběhu šesti měsíců odpracovali týdně "jen" 32 hodin místo 40 se stále stejným platem. Z výsledků projektu 4 Day Week měla původně obavy společnost Rent a Recruiter, která se do něj zapojila. Místo ztrát přitom na firmu čekaly rekordní zisky, uvedl web Business Insider.

"Máme maminky a rodiče, kteří mohou v pátek odvézt své děti do školy a vyzvednout je z ní, což by jinak nemohli," uvedl spoluzakladatel společnosti Barry Prost. Podle Prosta se zdvojnásobil hrubý zisk jeho společnosti a zvýšila se i produktivita zaměstnanců.

Podobná čísla přitom hlásí i další firmy, které se do projektu zapojily. Dohromady se u 16 společností, které se rozhodly zavést čtyřdenní pracovní týden, zvýšily jejich příjmy o více než osm procent. U některých firem tak došlo k nárůstu příjmů až v řádech desítek procent.

[chooze:article;value:462984]

Kromě vyšších zisků a produktivity zaznamenala studie další výhody. Zaměstnanci podle ní byli šťastnější a zlepšilo se jejich fyzické i psychické zdraví. Menší počet cest do práce měl zároveň pozitivní vliv na životní prostředí. Nevýhody přitom byly podle výsledků úplně minimální.

Se zavedením čtyřdenního pracovního týdne koketuje řada států. Pokusy provedlo několik firem ve Velké Británii, Španělsku, Švédsku, Německu, Japonsku či na Islandu. Belgie v minulém roce zavedla čtyřdenní pracovní týden pro ty, kteří si to tak sami zvolí. Podle webu Euronews toho ale musí odpracovat stejně jako kolegové, kteří v práci stráví pět dní.

[chooze:poll;value:16b67270db2411f880590915ccea70d624704ea0]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.