Koruna je vůči euru rekordně silná. Češi toho mohou využít, radí ekonomové

Euro aktuálně vyjde na 23,80 koruny, což je nejvýhodnější kurz za posledních zhruba 14 let. "Pro Česko je to dobrá zpráva, protože se snažíme bojovat s inflací a silná koruna pomáhá," vysvětluje ekonom Vít Hradil. "Týká se to hlavně energií, protože elektřinu a plyn obchodujeme v eurech, a tím, že je silná koruna, tak můžeme dovést do České republiky elektřinu i plyn levněji. Podobné je to u ropy," dodává ekonom Štěpán Křeček.

Zatímco dovozci se mohou radovat, že při nákupu v cizí měně něco ušetří, aktuální situace naopak příliš nenahrává exportérům. "Když cizí měny vyměňují zpátky na koruny, dostanou méně a kazí to jejich hospodářský výsledek," upozorňuje Křeček.

Podle ekonomů by výhodného kurzu koruny měli využít zejména lidé, kteří se chystají o letních prázdninách někam do zahraničí. "Pokud někdo ví, že se za tři měsíce nebo půl roku chystá na dovolenou a chce si s sebou vozit eura, pravděpodobně neudělá chybu, když si peníze vymění teď," doporučuje Hradil.

[chooze:article;value:486547]

​​Že by koruna ještě posilovala, považují ekonomové za málo pravděpodobné. "Dá se očekávat, že takto silná koruna se neudrží. Je možné, že v následujících měsících spíše oslabí," myslí si Křeček.

Češi mohou zvážit také jiné investice, obzvlášť v cizích měnách. "Populární začínají být akciové trhy, zvážit lze také investici do zlata," doporučuje Křeček. "Pokud někdo chystá velký nákup v eurech, pokud někdo bude kupovat nemovitost v eurozóně v řádu milionů, pak to také stojí za zvážení," přidává se Hradil.

Investovat do nemovitostí v Česku naopak ekonomové příliš nedoporučují. Pokles cen za domy i byty dál pokračuje a vyplatí se počkat i na výhodnější hypotéky. "Předpokládá se, že již v druhém pololetí letošního roku by měla být inflace jednociferná a v návaznosti na to se budou moci začít postupně snižovat úrokové sazby," upozorňuje Křeček.

Koruna je vůči euru nejsilnější za posledních 14 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.