Praha je o krok blíž novému vedení. Piráti opustili alianci s Prahou sobě

Tři a půl měsíce už strany a hnutí jednají o tom, jaké bude vedení hlavního města. Teď konečně svitla naděje. "V tuto chvíli musím říct, že jednání pokročila do takové fáze, že jsme schopni připravovat veškeré podklady pro to, abychom mohli v našich stranických orgánech následně schválit návrh koaliční smlouvy," vyjádřil se šéf vyjednávacího týmu Zdeněk Zajíček (ODS).

Zásadní krok přišel od Pirátské strany. "Klub se usnesl, že vystupuje z aliance, aby mohlo dál pokračovat jednání o nově vznikající koalici," řekla pirátská členka vyjednávacího týmu Jana Komrsková.

Vyhráno ale ještě není. "Já bych možná trochu krotil to nadšení. Připomínám, že o vstupu do koalice u nás u Pirátů vždycky rozhoduje krajské nebo celostátní forum, v tomto případě krajské," vysvětlil dosavadní primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:479821]

​Praha sobě v tiskovém prohlášení uvedla, že respektuje odchod Pirátů ze společné aliance, pro město to ale podle ní nebude dobré. "Piráti právě strčili svůj krk i krk svých voličů do smyčky, která se bude celé čtyři roky utahovat. Zároveň splnili sen pražských politických šíbrů, aby se Piráti a Praha sobě rozdělili na koalici a opozici," okomentovalo rozhodnutí Pirátů uskupení Praha sobě.

Další posun by mohl přijít ve čtvrtek. "My jsme na jednání přislíbili, že ve čtvrtek už bychom měli přijít s tím, že budeme mít jasno o personálním obsazení našich zástupců koalice SPOLU v radě," nechal se slyšet Zajíček.

Nové vedení Prahy by mohli zastupitelé podle koalice SPOLU zvolit 16. února.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.