Odpoledne už nevidíme, stěžovali si Lounští. Město zkouší šetřit na osvětlení

"Město Louny si schválilo šetření elektrické energie způsobem, že bude vypínat veřejné osvětlení, ale nikoli v noci, ale snad jako jediné město v republice večer. Od soumraku do 17:00 nesvítí veřejné osvětlení," postěžoval si TN.cz jeden z obyvatelů Loun. "Je to v době, kdy je tady největší intenzita chodců, vozidel a tak dále," doplnil.

Toho, že způsoboval tento způsob šetření problémy, si všimlo i vedení města. "Současná technologie, do níž se v některých případech 30 až 50 let neinvestovalo, je zastaralá a časy se na 48 jističích nastavují ručně. Proto změna zabrala několik dnů, kdy si občané mohli všimnout, že se město halí do tmy. Za toto se omlouváme a věříme v pochopení. Komplikace nás mrzí. Bezpečnost je ale na prvním místě," uvedl pro TN.cz ředitel Technické správy města Louny Václav Jugl.

[chooze:article;value:475967]

"Město Louny jedná úsporně, bezpečnost občanů je ovšem prvořadá. Technická správa města Louny v prvním týdnu roku ladila časy rozsvěcení a zhasínání veřejného osvětlení z důvodu původně nevhodně nastavených intervalů. Původně nastavené intervaly se dle návrhu komise pro energetiku a životní prostředí, který Rada města loni v prosinci schválila, ukázaly v praxi jako nevhodné," přiznal mluvčí Loun Marcel Mihalik.

Louny proto časy rozsvěcení a zhasínání veřejného osvětlení změnily. "Oproti loňskému roku se večer rozsvěcí o 17 minut později a ráno se zhasíná o 17 minut dříve. Veřejné osvětlení se rozsvěcí 26 minut po západu slunce a 26 minut po východu slunce se zhasne," poznamenal Mihalik.

Na to, kolik je světla v ulicích, má podle něj ale vliv více faktorů. "Situace je jiná, pokud je oblačno až zataženo, nebo jasno," sdělil. 

[chooze:article;value:483424]

Spousta lidí se také kvůli tomu, že se později světla rozsvěcí, bála o děti, které chodí do školy. "Město Louny reaguje na bezpečnostní riziko v ranních hodinách, kdy jdou děti do škol, tím, že je zvýšený dohled strážníků Městské policie Louny u přechodů," odpověděl na to Mihalik.

Obyvatelé kvůli problémům navrhovali, aby se světla zhasla v noci. "Z důvodu prevence a bezpečnosti je žádoucí, aby bylo osvětlení zachováno i v nočních hodinách. Jeden z kriminogenních faktorů je, že majetková trestná činnost se častěji páchá na místech, kde není dostatek světla," varoval však ředitel lounské policie Robert Kubánek.

Město zároveň odmítá, že by bylo jediným, kdo rozsvěcí později. Jako příklad uvedlo Prostějov či Mohelnici, kde veřejné osvětlení svítí ještě kratší dobu.

Méně světla, nové spotřebiče. Takhle chce šetřit vláda, aby šla příkladem (09/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.