ČNB vydá speciální tisícovku. Její cena se může vyšplhat do nebes

Ke 30letému výročí rozdělení československé měny vydává ČBN speciální tisícovku. Od běžné tisícikorunové bankovky se liší přítiskem v levé části přední strany. Celkem jich bude připraveno 200 tisíc. Logo vytvořil akademický malíř Jan Solpera.

"Zájemci je získají od 8. února 2023 až do rozebrání zásob výměnou za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě tisíc korun. Výměna bude možná pouze osobně na pracovištích ČNB," uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová.

​Zájemci o výměnu si musí dát pozor, jeden člověk si může vzít nejvýše pět kusů. Bankovky nelze předem objednat ani zaslat. S tisícikorunou lze normálně platit v obchodě.

[chooze:article;value:458283]

Výroční tisícikoruna je v pořadí už druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. "První byla stokoruna, která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska," doplnila Krmelová. Tyto bankovky jsou v internetových prodejnách a aukčních portálech k dostání až za tisíce korun, dá se tedy očekávat, že na dračku půjde i chystaná tisícovka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.