Fiala tuzemským zbrojovkám důvěřuje. Na Olomoucku navštívil opravnu tanků

V halách se v těchto měsících ve velkém vyrábí a renovuje vojenská technika. Velká část končí přímo na bojišti. "Asi tou nejvýznamnější zakázkou v tomto směru je dodávka modernizovaných tanků T-72 pro Ukrajinu, kterou společně spolufinancují Spojené státy a Nizozemsko," nastínil premiér.

Co pět dnů, to jeden repasovaný tank doplněný moderní vojenskou technikou. "Má posílený výkon motoru, nové komunikační systémy, digitální diagnostiku, lepší zaměřovací systémy. Ten tank má daleko větší šanci na přežití na bojišti," komentoval techniku mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Za letošní rok opustí tyto haly bezmála stovka tanků. Některé jsou ještě ze skladů české armády. Ty po dohodě s německou stranou nahradí tanky Leopard. První z nich už má mechanizovaný prapor v Přáslavicích.

[chooze:article;value:482674]

​Ve Šternberku se teď kompletují i desítky houfnic Dana M2, které odsud poputují na Ukrajinu. I právě kvůli tamnímu válečnému konfliktu chce česká armáda rychle modernizovat zastaralou techniku. "Chceme dosáhnout už v roce 2024 výdajů dvou procent HDP, které nám pomohou s tou nezbytnou modernizací armády," nastínil Fiala.

Předseda vlády ve zbrojovce pokřtil i speciální vyprošťovací stroj. "Slouží k tomu, aby vozidlo dokázalo dostat poškozenou techniku z bojiště pro její opravu," vysvětlil Čírtek.

Přezbrojení české armády se týká velké části techniky – od tanků a obrněných vozidel až po vrtulníky nebo stíhačky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.