KLDR přitvrzuje. S jadernými zbraněmi nebudeme otálet, burácel Kim Čong-un

Severokorejský vůdce v pondělí přišel s dalšími výhružkami, že by země mohla použít své jaderné zbraně proti svému jižnímu sousedovi a Spojeným státům. KLDR "bez váhání použije všechny své útočné kapacity proti svým nepřátelům, pokud se pokusí použít ozbrojené síly", řekl v projevu na tamější univerzitě, uvádí agentura AP.

"Použití jaderných zbraní není v takovém případě vyloučeno," dodal. Uvedl taky, že připravovaná nová ústava země "dá armádě přísný rozkaz", aby v případě provokace podnikla kroky, aniž by je upřesnil, uvádí deník The Korea Times.

[chooze:article;value:573413]

Znovu přislíbil zrychlit zbrojení tak, aby se Severní Korea stala jadernou velmocí. "V době, kdy se jihokorejsko-americké spojenectví zcela proměnilo v jadernou alianci, jak avizovali, by měla být jaderná reakce naší země dotažena do maximální možné míry," poznamenal.

Zřejmě odkazoval na novou jihokorejsko-americkou směrnici o odstrašování, kterou obě země podepsaly v červenci s cílem integrovat jihokorejské konvenční kapacity s americkými jadernými zbraněmi, aby se lépe vypořádaly s vyvíjejícími se jadernými hrozbami ze strany Severní Koreje. Jižní Korea žádné jaderné zbraně nemá.

[chooze:article;value:577485]

Kim podobně vyhrožoval preventivním použitím jaderných zbraní již mnohokrát. Jeho poslední varování ale přišlo v době, kdy podle zahraničních expertů může Severní Korea před prezidentskými volbami v USA, které se budou konat příští měsíc, zvýšit intenzitu vojenských aktivit.

V posledních týdnech se vztahy obou Korejí posouvají spíše směrem k většímu nepřátelství. Kim na to rétoricky navázal i v projevu a znovu vyjádřil, že nemá žádný zájem o jejich zlepšování.

Na březnové cvičení Američanů a Jihokorejců zareagovala Severní Korea vlastním nácvikem. Kim si vlezl do tanku (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.