Nacher: Obměna vlády je šaškárna, Piráti se chovají jako odkopnutá milenka

První otázka se týkala Nacherova hodnocení nových ministrů, tedy průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) a pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN), které v úterý jmenoval prezident Petr Pavel. "Pokud jde o ministra průmyslu, tak si myslím, že to je logická volba zkušeného politika, poslance Lukáše Vlčka, který je místopředsedou, dokonce prvním místopředsedou hnutí STAN. Takže to mi přijde logické," okomentoval Nacher.

Pokud jde o ministra pro místní rozvoj, tam se Nacher nemůže zbavit dojmu, že byl vybrán někdo jen proto, že před 14 dny neuspěl ve volbách. "Doposud byl hejtman, teď už jako hejtman nebude, tak se posune jakoby nahoru jako ministr. Že to prostě působí dojmem, že byl vybrán člověk, který doposud nějakou funkci měl, teď ji neobhájil a stane se ministrem. Je to ale jejich volba, jejich odpovědnost a vůbec ta rekonstrukce vlády je trochu taková šaškárna," dodal Nacher.

[chooze:article;value:577020]

Nacher celou rekonstrukci vlády považuje za šaškárnu, protože důvodem odvolání předchozího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) byla digitalizace řízení, což je ale podle Nachera problém, na který upozorňovali už loni v prosinci. "Proto mi to přijde šaškárna, že se premiér a zbytek vlády probudili takhle pozdě," řekl.

Nakonec dokonce celou situaci včetně vyhození Bartoše označil za šaškárnu na druhou. "Protože tohle je fakt neskutečné, aby po takovém zvláštním vyhození, proto jsem použil to slovo šaškárna, nejdřív si premiér pozve Ivana Bartoše, něco mu tam řekne, to už se dnes nedozvíme, kdo má pravdu, pak mu zavolá, že teda už s ním nepočítá. Piráti – skoro působili jak odhozená milenka – během pár hodin udělají tiskovku, kde vlastně řeknou zjednodušeně, že za vším jsou kmotři, takže vládu řídí kmotři. To máte šaškárnu na druhou," objasnil své hodnocení.

[chooze:article;value:576474]

​Piráty také obvinil z toho, že kopírují název ANO Lepší vláda, tedy že se po odchodu z vlády označují jako Lepší opozice. "No, tak to mě pobavilo, to jsem se smál. Mohli mít aspoň trošičku fantazie, vymyslet něco originálního, ne úplně takhle kopírovat," prohlásil.

Řešila se také důchodová reforma. Nacher odmítl posouvání věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let. Jestli se ale ANO kvůli důchodové reformě obrátí na Ústavní soud, zatím nepotvrdil.

Řeč přišla i na nedávné krajské a senátní volby. S výsledky ANO je spokojený, a to včetně senátních voleb v Praze. "Dvakrát šli do druhého kola a v jednom případě skončil Boris Šťastný druhý, kdy senátor Pavel Fischer (nez., pozn. red.) získal ty hlasy už v prvním kole. Prostě kandidoval proti bývalému prezidentskému, vlastně už dvojnásobnému kandidátovi v Praze, kde nám dlouhodobě ta pšenka tak nekvete jako někde jinde, a ještě v senátních volbách. Škoda, kdyby to šlo do druhého kola, je otázka, jakou by tam měl šanci, ale aspoň by tam mohlo být to druhé kolo," shrnul. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.