Čína má Rusko v hrsti, tvrdí odborníci. Putin na to může doplatit

Rusko se podle odborníků dostalo do ekonomického područí Číny. Důvodem jsou především západní sankce a další omezení, která Moskvě výrazně ztěžují obchodování s třetími zeměmi. Změnu v ruské ekonomice ukazuje například to, že nejobchodovanější zahraniční měnou je v ní podle časopisu Fortune aktuálně právě čínský jüan.

"Rusko je na Číně mimořádně závislé. Bez Číny by Moskva měla v ekonomické oblasti velké problémy," potvrzuje tyto závěry rusista a novinář Jiří Just. Peking podle něj díky tomu levně získává ruské suroviny, zejména plyn, ropu, ale také například dřevo nebo kovy.

Čína naopak Moskvě dodává technologicky vyspělé produkty. Podle USA 70 % obráběcích strojů a 90 % mikroelektroniky používané v ruské zbrojní výrobě pochází nyní z Číny. "Na ruských silnicích se objevuje stále více čínských aut," dodává pak Just.

[chooze:article;value:577086]

Zároveň ale zdůrazňuje, že Peking na celé situaci výrazně vydělává a vzájemný obchod probíhá jen tehdy, pokud je pro Čínu výhodný. "Například o plynovod Síla Sibiře II, o jehož postavení Rusko mimořádně usiluje, Čína nemá zájem, protože Rusko nechce poskytnout na plyn další slevu," uvedl příklad.

"Hodnota obchodu mezi Ruskem a Čínou se v minulém roce vyšplhala na rekordních 241 miliard dolarů, přičemž 36,5 % ruského dovozu přišlo z Číny a přibližně 30,5 % ruského vývozu mířilo do Číny," dodává pak konkrétní čísla analytička think-tanku Central European Institute of Asian Studies Kara Němečková.

"Pro Peking ale Moskva zdaleka není tak důležitým obchodním partnerem. V Číně tvoří obchod s Ruskem jen asi čtyři procenta celkového objemu," upozorňuje. "Čínské investice navíc v Rusku klesají. Čínské společnosti tedy nemají velkou důvěru v ruský trh," dodává Němečková.

[chooze:article;value:576961]

Ve vzájemné spolupráci východních velmocí se navíc objevují další trhliny. Západ se totiž snaží obcházení sankcí zastavit. A zvláště americké kroky, zdá se, začínají zabírat. "Američané tlačí na čínské banky a hrozí jim, že pokud budou zprostředkovávat obchod s ruskými firmami, zvlášť pokud jsou spojeny s vojenským sektorem, tak na ně uvalí sekundární sankce," vysvětlila Němečková.

A čínské banky na to slyší a začínají transakce omezovat. Kromě akutních problémů se zahraničním obchodem to v Rusku způsobuje také nedostatek jüanu, který je po zmrazení ruských rezerv v eurech a dolarech hlavní rezervní měnou ruské centrální banky i hlavní obchodní měnou na tamní burze. Pokud se tedy Rusku nepodaří najít řešení, můžou ho brzy čekat zásadní ekonomické problémy.

Nejde navíc o jedinou hrozbu pro tamní ekonomiku. "Zatímco obranný průmysl expanduje, ruští spotřebitelé jsou stále více zatíženi dluhy, což potenciálně připravuje půdu pro hrozící krizi," varují výzkumníci z Yaleovy univerzity.

Čínští investoři postupně opouštějí Česko, teď je více láká Maďarsko (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.