Nový zimní scénář pro Evropu. Meteorologové museli změnit předpověď

​Léto je definitivně pryč, o čemž se Češi minulý týden přesvědčili na vlastní kůži. Nic na tom nezmění ani krátké oteplení v následujících dnech. Sezónní předpovědní systémy se tak již pomalu ladí a začínají ukazovat konkrétní scénář počasí pro nadcházející zimní sezónu, uvádí web iMeteo.

Dle meteorologů nejnovější předpovědi na zimu 2024/2025 ukazují zejména rostoucí vliv slabé fáze jevu La Niña a zároveň slabšího polárního víru. Právě slabší La Niña v Pacifiku bude letos hrát hlavní roli. Meteorologové nicméně očekávají, že větší roli bude hrát i polární vír uprostřed zimy, který se zatím jeví neobvykle slabý.

Žádné tuhé mrazy

Podle modelu ECMWF, což je nejpoužívanější a nejuznávanější systém sezónních předpovědí, bude letošní zima opět teplotně nadprůměrná. Naopak pokud jde o srážky a sněžení, tak na většině kontinentu se očekávají podprůměrné sněhové srážky. Jedině nad Skandinávií se předpovídá více sněhových srážek než obvykle, a to v důsledku vlivu systému nízkého tlaku vzduchu a proudění nad severní Evropou.

[chooze:article;value:577327]

​Pokud se podíváme na jednotlivé měsíce, tak prosincová předpověď sněžení ukazuje na většině kontinentu méně sněžení, než je obvyklé. Méně sněžit bude například nad Alpami, více sněhu lze čekat opět nad severní Skandinávií.

[chooze:gallery;value:37620]

​Také lednová předpověď ukazuje snížený potenciál sněhových srážek pro velkou část kontinentu a ani únor nevykazuje žádné výrazné zlepšení, s podprůměrnými sněhovými srážkami předpovídanými pro většinu kontinentu s výjimkou severních částí.

Podívejte se, jaké má být počasí v následujících dnech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.