Koalice hájí návrh na 95 tisíc měsíčně pro první dámu. Nesmysl, útočí opozice

Částka ve výši zhruba 95 tisíc měsíčně, která by nově mohla ze státního rozpočtu plynout prezidentově manželce, rozpoutala silné reakce zejména u opozice, která kvůli návrhu zuří. "Je to samozřejmě špatně, protože prezident má sám o sobě už dost vysoký plat. V minulosti taky žádná první dáma náhrady neměla. Takže je to nesmysl," argumentoval místopředseda SPD Radim Fiala.

"Je to naprosto špatně, že se to řeší v tuto chvíli. Protože máme extrémní propad mezd a lidé chudnou. To by měla být hlavní priorita vlády," prohlásila předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová.

[chooze:article;value:577031]

​Koaliční strany návrh lidoveckého ministra podporují. "Myslím si, že je to správné. Ta částka necelých sto tisíc korun měsíčně, tedy zhruba 1,2 milionu ročně, je částkou nechci říct zanedbatelnou, ale poměrně velmi malou. Na druhou stranu to řeší situaci, kdy první dáma nemá prostředky na to reprezentovat," myslí si poslanec Michal Kučera (TOP 09).

"Tohle je částka, kterou státní rozpočet v podstatě nepozná. Je to dokonce pod zaokrouhlovací úroveň. Čistě symbolicky státní finance vždycky potřebují šetřit, nehledě na to, v jaké situaci jsou nyní. Potom by vlastně nikdy nebyl prostor takovou platbu zavést," uvedl ekonom Petr Bartoň.

V současnosti má Eva Pavlová na hradě svoji vlastní kancelář, takzvaný Kabinet manželky prezidenta republiky. Na to, kolik má toto oddělení aktuálně zaměstnanců, ani jaké má náklady, reportérům TV Nova hradní mluvčí neodpověděl. Na začátku funkčního období kabinet Evy Pavlové čítal dva zaměstnance.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.