Harrisová může být první americkou prezidentkou. Clintonové pokus nevyšel

Téměř 250letá historie Spojených států zná celkem 46 mužů, kteří složili prezidentskou přísahu. 35 anglických slov ukotvených v americké ústavě poprvé vyřkl na konci 18. století George Washington. Od té doby se v jejich přednesu střídají republikáni a demokraté.

"V posledním století nemůžeme říct, jestli to jsou republikáni nebo demokrati, kdo má navrch v Bílém domě. Koneckonců, střídání vidíme i teď. V Bílém domě je demokrat Biden, před tím tam byl republikán Trump, předtím osm let demokrat Obama. Je to v zásadě vyrovnaná bilance, bipartijní systém toto střídání umožňuje," vysvětluje ekonom Martin Kovář.

[chooze:article;value:576179]

​Zavedený kolorit by výsledky voleb letos přece jen mohly narušit. Čtvrt století dlouhou tradici, kdy si úřad předávali výhradně muži, se pokusí utnout žena. První pokus v roce 2016 Hillary Clintonové nevyšel, přestože podle odborníků měla velkou šanci.

"Hillary byla super-kandidátka, vzpomínáme si všichni. Byla pasována na jasnou vítězku, jenže... Bylo v tom až moc arogance ze strany demokratů, trochu moc nepřirozenosti, nulové charisma a taky podcenění soupeře," domnívá se Kovář.

Podcenění soupeře tentokrát nehrozí. Je to právě Donald Trump, který jako bývalý prezident Spojených států dlouho v klání plnil roli favorita. Kamala Harrisová navíc svou přirozenost prokázala v první a zatím jediné televizní debatě, kdy neudržela smích poté, co Donald Trump mluvil o migrantech, kteří pojídají domácí mazlíčky.

[chooze:article;value:573542]

​"Ve Springfieldu žerou psy, žerou kočky. Žerou domácí zvířata lidí, kteří tam žijí," uvedl Trump v kontroverzním proslovu.

Za Harrisovou se postavili i bývalí demokratičtí prezidenti. Zejména podpora od stále oblíbeného Baracka Obamy se může ukázat jako klíčová.

"Nepotřebujeme další čtyři roky chvástání, úpadku a chaosu. Ten film jsme už viděli a všichni víme, že pokračování bývá obvykle horší. Amerika je připravena na novou kapitolu. Amerika je připravena na lepší příběh. Jsme připraveni na prezidentku Kamalu Harrisovou," apeloval na voliče Obama.

Ať už vyhraje kterýkoli z kandidátů, tak se zapíše do historie. Kamala Harrisová by mohla být první ženou v čele Spojených států. Donald Trump by se zase mohl stát jedním z mála exprezidentů, kteří znovu vyhráli poté, co už jednou neobhájili svůj mandát.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.