Podnikatel dlužil muži statisíce. Peníze začal vracet díky televizi Nova

Šlo zprvu o banální věc. Pan Rudolf Bárta zaplatil zálohu 300 tisíc korun majiteli liberecké pily Tomášovi Bittnerovi na výstavbu malého dřevěného domku. Za 14 dní se ale pan Bárta dostal do finančních komplikací. Domluvil se proto s panem Bittnerem na zrušení objednávky a vrácení zálohy. Majitel pily 100 tisíc vrátil a na zbývajících 200 tisíc korun vydal panu Bártovi dobropis. To je uznání dluhu. Jenže peníze nevracel a měsíce marně ubíhaly. Pan Bárta se obrátil na nás.

"Panu Bártovi zaplatíme dluh, až ve své podstatě nám přijdou nějaké dané faktury," sliboval majitel liberecké pily. Podle pana Bárty ale dlouho zůstávalo jen u slibů.

Redakce pořadu Na vaší straně mu tedy poradila, aby tuto pohledávku začal neprodleně vymáhat prostřednictvím elektronického platebního rozkazu a vyhledal právníka, který s tím má zkušenosti.

[chooze:article;value:562278]

"Již jsme vyzvali dlužníka k úhradě," oznámil právník Tomáš Novotný. Dva týdny po odvysílání reportáže pan Bárta zavolal, že mu pan Bittner větší část dluhu, a to 180 tisíc korun, uhradil.

"Díky televizi Nova a pořadu, který se mně o to postaral a poradil mně, se mně podařilo ty peníze dostat prostě zpátky. Ten zbytek nechám na dořešení právního zástupce," oznámil pan Bárta.

"Z částky 200 tisíc korun tak bylo vymoženo celkem 182 870 korun, přičemž dosud k vymožení zbývá částka 17 130 korun, dále pak náklady na vymáhání pohledávky a úrok z prodlení v zákonné výši," popsal Novotný.

Ten navíc ještě dává nějaký čas panu Bittnerovi k úhradě zbytku. Pan Bárta už s tím žádné starosti nemá. "I v případě takto relativně nízké částky bychom přistoupili k vymáhání prostřednictvím elektronického platebního rozkazu," upozornil Novotný.

[chooze:article;value:552206]

Pana Bittnera jsme požádali o vyjádření k ukončení sporu. Odmítl to. Kdo bude platit výdaje za právníka a soudní poplatky? Pokud jde věc přímo k soudu, tak obvykle tyto náklady hradí ten, kdo prohraje.

"V případě smíru věc záleží na dohodě stran, ale zvykem bývá, že si každý nese své vlastní náklady. Náklady na právní zastoupení dosud v tomto případě podle advokátního tarifu dosáhly přibližně 30 tisíc korun, my s panem Bártou jsme domluveni na odměně smluvní," prohlásil Novotný.

Síla platebního rozkazu je v tom, že jestliže dlužník do 15 dnů od doručení nepodá k soudu odpor, pohledávka jde již bez dalšího soudního řízení k exekutorovi. Není pak už proti ní odvolání. Pokud dlužník odpor podal a platební rozkaz zanikl, může věřitel ještě podat klasickou žalobu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.