Čína po třech letech lockdownů otevřela hranice. Letiště tam praskají ve švech

Cestovní horečka se v Číně rozjela na plné obrátky. Letištní a nádražní haly tam praskají ve švech. "Znovuotevření hraničních přechodů jsme dlouhodobě zvažovali a radili se s odborníky. Podle nich to vzhledem ke kolektivní imunitě a proočkovanosti není tak riskantní," vysvětlil starosta Hongkongu John Lee.

Situace využili právě zejména obyvatelé poloautonomního Hongkongu. Mnozí z nich mají totiž v Číně příbuzné a přátele, které dlouho neviděli. "Už jsou to dva roky, co jsem neviděl svou manželku, takže za ní pospíchám," řekl jeden z cestujících.

Jedinou podmínkou pro cestující do Číny je prokázat se negativním testem. "Jsem si jist, že situace spojená s cestováním a překračováním hranic bude dobře zvládnuta. Jsem s tím spokojený a doufám, že to tak i nadále zůstane," pochvaluje si John Lee.

[chooze:article;value:483171]

​Výrazné rozvolnění v Číně, která se momentálně potýká s masivní vlnou koronaviru, vyvolalo ve světě obavy. Ostatní asijské státy se začaly připravovat na příval čínských turistů. Některé z nich budou po Číňanech při vstupu požadovat negativní test.

Před cestami do Číny varuje i řada evropských zemí včetně Česka. "Důrazně doporučujeme zvážit cesty do Číny a cestovat pouze v nejnutnějších případech," vyzvalo občany Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Peking, který od začátku pandemie razil přísnou politiku nulového covidu, začal plošně rozvolňovat opatření na konci listopadu, tedy krátce poté, co zemí otřásly největší protesty za posledních 30 let. Zemi přitom zaplavila další vlna nákazy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.