Bombardování Bejrútu pokračuje. Libanonské úřady hlásí 37 mrtvých

Bejrút v pátek ráno zahalil kouř a prach ze zničených budov. Izraelské síly pokračují v pozemní operaci v Libanonu a jen v noci zasáhly na jihu hlavního města 11 cílů.

Izraelská média tvrdí, že cílem měl být Hašem Safiedin, možný nástupce Nasralláha jako vůdce Hizballahu. Židovský stát citelně zasáhl tamní čtvrť Dahíja, která je známá právě jako bašta militantního hnutí. Za poslední den tam podle tamních úřadů zemřelo 37 lidí, zraněných je nejméně 150.

"V této zemi už nikde není bezpečno. Místní jsou v šoku. Jeden muž se tu zastavil a říká, 'kdo se v tomhle městě postará o zraněné, když Izraelci míří na civilisty?'," pronesl britský reportér v Libanonu.

[chooze:article;value:576723]

​Některé státy už zahájily evakuace svých občanů. Bezpečně mimo zemi je už například na 250 Španělů, pro které jejich vláda vyslala dva letouny. Podobně jsou na tom Řecko nebo Kypr.

"Byli jsme včera hned vedle letiště, bombardovali tam spoustu budov. Při cestě na letiště jsme viděli ty budovy a kouř. Byla to katastrofa," popsal evakuovaný řecký občan.

"Bylo to hrozné. Já žiji v křesťanské čtvrti, která je ale dost blízko Dahíje, takže když tu oblast bombardovali, my to slyšeli. Nám se sice nic nestalo, ale když to slyšíte, je to traumatické pro děti a pro všechny," uvedla další evakuovaná Řekyně.

Izraelci podnikají vzdušné útoky i na druhé frontě. Na okupovaném západním břehu Jordánu ve čtvrtek zemřelo 16 lidí. Podle dostupných informací měl úder zasáhnout jednu z kaváren v uprchlickém táboře.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.