Digitalizace se na ministerstvech zpozdí. Do voleb ji nestihne Válek ani Stanjura

Elektronická zdravotní dokumentace. To jsou slova, která lékaři v Česku skloňují už dlouhé roky. V mnohém má pomoci jak jim, tak i pacientům.

"Vyhlížíme možnost dostat se k laboratorním testům a k rentgenům, které u nich byly provedeny. Zvlášť u rentgenů, kdyby se to opakovalo, tak je zbytečná rentgenová zátěž," uvedl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojka.

Původně se počítalo se startem v roce 2025, ten se ale odsouvá na rok 2026. V lednu příštího roku se tak elektronická dokumentace dočká jen spuštění testovacího provozu.

[chooze:article;value:576510]

"Problém je v tom, že ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pozn. red.) celou tu přípravu, která probíhala od roku 2018 až do 2022, velmi zkritizoval a my jsme řadu věcí museli chystat od začátku," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

A z obdobných důvodů, kvůli chybám předchozího vedení, prý nabírá skluz i digitalizace soudních spisů. Ostrý provoz měl přijít v listopadu 2024. Do příštích sněmovních voleb se už však se spuštěním zřejmě nepočítá.

Do voleb se nespustí třeba ani slibované zjednodušení systému pro odvody živnostníků, takzvané jednotné inkasní místo. "To se nestihne. Ale my na tom pracujeme dlouhodobě," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:576856]

"Každý ministr má čtyři roky. Jsme na konci třetího roku vládnutí, a pokud by začali pracovat na začátku volebního období, tak za ty čtyři roky by byli schopni ukázat ještě před volbami, jestli ty systémy fungují," prohlásil předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Hotový není například ani celorepublikový registr majitelů psů. Povinnost čipovat psy přitom platí už od roku 2020. "Vnímám to jako problém a dělám vše pro to, aby ta organizace, která má ten registr vést, abychom to dotáhli do té finální podoby," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Některé resorty ale za sebou mají úspěšné digitální projekty. Podařilo se, i když s počátečními problémy, odstartovat například digitální přihlášku na střední školy nebo elektronickou občanku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.