Státní aplikace pod palbou kritiky. Pomohlo by je sjednotit, říkají odborníci

Nejhůře hodnotí odborníci aplikaci e-Techničák. Ta prý spíš nefunguje. "Vyplnil jsem tam několik poměrně dlouhých údajů, třikrát jsem to kontroloval, už to dělám potřetí a teď kliknu na hledat a vozidlo nenalezeno," popsal svoji zkušenost s aplikací IT expert Miloslav Lujka.

"To vozidlo existuje, je zaregistrované, ale ta aplikace prostě nefunguje, nenašla se někde ta data. A v tomhle momentu já říkám, že ta aplikace nemá moji důvěru a už to nechci ani zkoušet," řekl.

Kromě častých chyb kritizují experti i nepřehlednost aplikací. Z tohoto hlediska je na tom prý nejhůře datová schránka. "Pro občana to může být poměrně komplikované se naučit datovou schránku ovládat a pochopit, jak celý systém funguje. Ten design je zastaralý a určitě by zasloužil modernizaci," sdělil vývojář softwaru Tomáš Těthal.

[chooze:article;value:576510]

Lépe je na tom prý Portál občana. "Ta aplikace už je pěkná, vypadá profesionálně. Ale když kliknu na výpis bodového hodnocení řidiče a jako úplný laik nevím, kde mám ten výpis. A teď se musíte dohledat, kam to přijde, jestli to přijde. Je to trošku nepřívětivé," uvedl Lujka.

Podle odborníků by výrazně pomohlo, kdyby se všechny aplikace sjednotily do jedné. A lidé tak mohli najít vše na jednom místě. "Abych byl plně digitalizovaný občan, tak potřebuju mít v telefonu minimálně čtyři aplikace. Z mého úhlu pohledu je to roztříštěné a nepřehledné," zdůraznil Těthal.

Česko má prý celkově k digitalizaci v pravém slova smyslu ještě dlouhou cestu. "Je potřeba, aby ty systémy byly designované k tomu, aby občan nemusel nikam chodit. Aktuálně to tak není," uzavřel vývojář softwaru Martin Bobek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.