Čeští vědci vyvinuli revoluční antibiotikum. Ničí i nejodolnější bakterie

Takzvaná atomární antibiotika by mohla pomoci léčit vážné infekce, se kterými si dosud medicína nevěděla rady. Vědci totiž přišli s novou látkou, která dokáže všechny bakterie okamžitě zničit.

"To vyvinuté antibiotikum se ukázalo jako vysoce odolné proti všem bakteriálním kmenům," uvedl autor výzkumu Radek Zbořil. "Funguje na povrchu a ta účinná látka je atom," dodala vědkyně Gabriela Balíková Novotná.

[chooze:article;value:563548]

Ničí i takzvané superbakterie, které jsou čím dál odolnější vůči veškerým lékům. Nejnebezpečnější je zlatý stafylokok, který se hodně vyskytuje v nemocničním prostředí.

"Patří mezi nejčastější původce infekcí po operačních vyšetření, kdy to pak komplikuje uzdravování pacienta," sdělila Balíková Novotná. "Úmyslně jsme infikovali myši zlatým stafylokokem a po šesti dnech došlo k úplnému vyléčení," doplnil Zbořil.

Zlatý stafylokok způsobuje závažné zdravotní problémy. Například bolestivé kožní záněty. "Poškození nejrůznějších orgánových systémů, například poškození srdce, po vážná, život ohrožující, kterým říkáme sepse neboli otrava krve," upozornil lékař Pavel Dřevínek.

[chooze:article;value:541683]

Tato bakterie se často vyskytuje na lékařských pomůckách, jako jsou kanyly. Čeští vědci ji chtějí do roka odstranit tím, že na přístroje nanesou speciální vrstvu, která zabrání přichycení dalších bakterií. A následně se zaměřit na hojení ran. "V budoucnu bychom chtěli využít jako lokální lék třeba v masti," avizoval vědecký pracovník David Panáček.

Podle OSN je tento výzkum klíčový, protože bez nového antibiotika by superbakterie stále více ohrožovaly lidstvo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.