Zbrojařská firma darovala pomoc Ukrajině. Dorazit má do konce října

Kontejner až po strop naložený průzkumnými vojenskými drony, diesel agregáty na výrobu elektřiny a přenosnými nabíjecími stanicemi. Pomoc pro válkou zmítanou Ukrajinu převzala ministryně obrany Jana Černochová z ODS na zkušebním okruhu automobilky Tatra v Kopřivnici.

"Já bych za ten dar chtěla strašně moc poděkovat, chtěla bych poděkovat za to, že prakticky tady to rozhodnutí netrvalo déle než jednu minutu," prohlásila ministryně obrany Jana Černochová. 

Dar za přibližně tři a půl milionu korun pořídila největší tuzemská zbrojařská firma. "Potřeme pomoct těm lidem, byla napadnutá jejich svoboda a víceméně i ta suverenita," uvedl generální ředitel Excalibur Army Vladimír Stulančák.

[chooze:article;value:576656]

Pomoc zamíří na západní Ukrajinu do Starého Martinova a Zborova. Podporu Ukrajincům nabídla ministryně obrany Jana Černochová koncem července během své návštěvy na Ukrajině. 

"Mají obavu ze zimy, mají obavu z toho, že opět budou vystaveni tomu, že budou bez energií, že budou bez tepla, že jim stále chybí bezpilotní průzkumné prostředky," popsala Černochová.

[chooze:article;value:576579]

Do přibližně 700 kilometrů vzdáleného Zborova dorazí z Kopřivnice nákladní auto s pomocí nejpozději do konce měsíce. "Vzhledem k citlivosti bychom neradi takto šli do nějakých detailů," vzkázal Stulančák.

Zanedlouho uplyne dva a tři čtvrtě roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Pomoc Česka za tu dobu podle Institutu světové ekonomiky v německém Kielu přesáhla zhruba 120 miliard korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.