Barokní most v Náměšti nad Oslavou se musí znovu opravit. Po třech letech

Dělníci musí nejdříve odstranit starou omítku, aby mohli nanést omítku novou. Přitom nákladnou rekonstrukcí za 15 milionů korun prošel skoro 300 let starý barokní unikát, kterému se říká malý Karlův most, před pouhými třemi lety. Jenže tehdy vybraná historická vápenná omítka začala vlivem mrazů a dešťů okamžitě praskat.

"No, nezvládli to. Co vám mám k tomu říct?" řekl místní obyvatel. "Určitě to měli udělat pořádně," prohlásila další z nich. Město se teď s firmou domluvilo na použití jiné stavební technologie. "Voděodolná omítka, která se dneska dělá, by mohla vydržet," uvedl starosta Náměště nad Oslavou Jan Kotačka (nez.).

[chooze:article;value:571259]

​"Určitě to stálo hodně peněz a teď to bude stát znovu," prohlásil další místní. Práce na mostu by měly skončit ještě během podzimu a vyjdou na více než 300 tisíc korun. Náklady hradí město a stavební firma napůl. Nechtěly se totiž ohledně reklamací oprav dohadovat u soudů a budou se modlit, že nová omítka už vydrží.

"Já po všech peripetiích, které jsme s tím měli my i naši předci, si netroufám říct, že je to nastálo, ale moc bych přál, aby to tak bylo," dodal Kotačka. Unikátní most má smůlu. Poprvé jeho opravu stavaři zbabrali už v 80. letech minulého století.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.