Ničivý tajfun uzavřel část Tchaj-wanu, lidé jsou schovaní, obchody zavřené

Tajfun Krathon má udeřit na pevninu kolem poledne místního času (šest ráno našeho), vichr a lijáky s ním spojené však trápí celý ostrov od úterý. Vyžádaly si nejméně dva mrtvé a stovku zraněných, uvedla agentura AP.

Obyvatelé bezmála třímilionové jihozápadní metropole Kao-siung, třetího největšího města Tchaj-wanu, dostali ráno varování, aby se ukryli před silným větrem, který může mít v nárazech rychlost až 170 kilometrů v hodině.

Druhým dnem jsou zavřené školy, firmy, obchody, restaurace i úřady. Provoz na letištích je přerušen, nejezdí ani vlaky. Lijáky a bouře spojené s tajfunem si vyžádaly na jihu ostrova stovku zraněných, dva lidé zahynuli, jeden v autě, které narazilo do velkého balvanu, jenž před něj spadl. Další dva obyvatelé jsou nezvěstní.

[chooze:article;value:568496]

​Kvůli hrozícím sesuvům půdy musely být evakuovány tisíce lidí, armáda uvedla do pohotovosti 40 tisíc vojáků, kteří pomáhají, kde je potřeba, informoval web channelnewsasia.com.

Tropické bouře postihují Tchaj-wan od července do října, zpravidla však přicházejí od Tichého oceánu na východní hornatou a řídce obydlenou část ostrova.

Kao-siung zasáhl už letos v červenci tajfun Gaemi, když se sem stočil nečekanou dráhou. Zabil deset lidí a způsobil rozsáhlé záplavy. Předtím byla oblast zasažena v roce 1977, tajfun Thelma měl tehdy 37 obětí a město zpustošil.

Druhá katastrofa v jednom měsíci. Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.