Ceny ropy po íránském útoku prudce rostou. Benzín může podražit nad 40 korun

Jak se zdá, dosažení míru na Blízkém východě je aktuálně ze hry. A následky může nést celý svět, včetně nás. Izrael se jako odvetu za páteční íránské ostřelování může například rozhodnout zaútočit na íránskou ropnou infrastrukturu.

"Írán je třetí největší producent v rámci kartelu OPEC. Je to významná produkce. Kdyby Izrael provedl útok na tu ropnou infrastrukturu, tak by ta ropa na trhu chyběla. Dala by se nahradit, ale ne okamžitě," sdělil ekonom Boris Tomčiak.

[chooze:article;value:576599]

Horší scénář by ale nastal v případě, že by Írán zablokoval Hormuzský průliv, přes který se dopravuje asi pětina vytěžené ropy na světě. "To by znamenalo velký problém pro globální trh s ropou a prakticky by to znamenalo zdražení ropy až o desítky dolarů za barel. To zdražení by se v České republice pohybovalo kolem pěti až sedmi korun na litr," upozornil Tomčiak.

Další problém, především pro indické vývozce, by bylo narušení dopravy Suezským kanálem. Libanonské hnutí Hizballáh podporované Íránem má úzké vazby na jemenské povstalce Hútíe, kteří útočí na lodě plující po trase přes Rudé moře. Čína kvůli tomu už odklonila většinu svých exportů přes alternativní trasu kolem Afriky.

[chooze:article;value:576612]

Rostoucí napětí na Blízkém východě způsobilo chaos také v letecké dopravě. Většina leteckých společností se dnes vyhýbala íránskému vzdušnému prostoru, což ovlivnilo zejména lety do Indie. Mnoho letů rušilo letiště v libanonském hlavním městě Bejrút, někteří lidé tak ze země prchají pozemní cestou do Sýrie nebo po moři na Kypr.

Z rostoucího konfliktu naopak těží vládní koalice izraelského premiéra Netanjahua, jejíž popularita podle průzkumů v posledních dnech roste. Podle některých analytiků Netanjahu prodlužuje válku, aby se udržel u moci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.