Svět může přijít o oblíbená zvířata. Lenochodi oteplení nepřežijí, říkají vědci

Klimatická změna nepředstavuje nebezpečí jen pro člověka. Vážné problémy by mohla způsobit i dalším živočišným druhům. Jedním z nich je podle nové studie publikované v časopise PeerJ lenochod.

Oblíbená roztomilá, líná a pomalá zvířata totiž prý velmi špatně snáší zvyšující se teploty. "Z naší patnáctileté práce s lenochody v Kostarice jsme velmi znepokojeni. V oblastech, kde byli lenochodi kdysi hojní, jsme v posledním desetiletí pozorovali, že jejich populace zcela vymizela," řekla pro týdeník Newsweek výzkumnice Rebecca Cliffová.

[chooze:article;value:574820]

Studie zjistila, že u lenochodů se s rostoucí teplotou prudce zvyšuje rychlost metabolismu, což znamená i vyšší energetické nároky. "Lenochodi jsou kvůli své fyziologii výjimečně zranitelní rostoucími teplotami. Přežívají na extrémně nízkokalorické stravě, takže šetření energií je pro ně klíčové," řekla Cliffová.

Hlavním problémem je, že pomalé trávení lenochodů, které je až 24krát pomalejší než u podobně velkých býložravců, jim ztěžuje zvýšení příjmu potravy, aby uspokojili rostoucí energetické nároky. Lenochodi proto nemohou snadno vyrovnat zvýšenou spotřebu energie způsobenou vyššími teplotami.

[chooze:article;value:574000]

"Na rozdíl od některých druhů jsou lenochodi zvyklí, úzce vázaní, na své prostředí a nejsou schopní se přemístit do jiných oblastí. Pokud by se jejich prostředí příliš oteplilo, je jejich přežití nepravděpodobné," uzavřela Cliffová.

Finská zoo na podzim do Číny vrátí pandy. Stojí víc než zbytek zvířat dohromady (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.