Putin povolává další vojáky. Situace na frontě je složitá, hodnotí Zelenskyj

Dekret stanovuje, že od úterý 1. října do konce letošního roku bude probíhat odvod nových vojáků. Do ruské armády má být podle agentury Reuters odvedeno 133 tisíc obyvatel od 18 do 30 let. Kreml o odvodech informoval jen s jednodenním předstihem.

Rusko slibuje, že nové vojáky nepošle na Ukrajinu. Mají se zúčastnit roční služby ve vojenských jednotkách v Rusku. "Rád bych poznamenal, že branci nebudou vyzváni k účasti na speciální vojenské operaci v nových oblastech," uvedl šéf ruského úřadu pro odvod viceadmirál Vladimir Cimlianskij.

[chooze:article;value:576099]

​V pondělí ruské ministerstvo obrany oznámilo postup své armády na Ukrajině. Obsadit měla obec Nevske a ves Nelipivku v Doněcké oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil situaci na frontě za velmi složitou.

"Situace je velmi složitá. Nejdůležitější je vyvíjet tlak na Rusko všemi prostředky, všemi nástroji, abychom co nejrychleji dosáhli našeho cíle, kterým je skutečný a spravedlivý mír pro Ukrajinu, pro všechny naše lidi," zdůraznil.

V úterý ráno zaútočili Rusové na Cherson. Odstřelování tamního tržiště v centru města si mělo podle úřadů vyžádat šest mrtvých a dalších šest zraněných. Prezident Zelenskyj vyjádřil pozůstalým rodinám upřímnou soustrast.

Ukrajinci zničili ruskou munici na čtvrt roku. Na frontě to bude znát:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.