Naděje pro pacienty s rakovinou prostaty. Pojišťovny začnou proplácet lék

Nová naděje pro muže v pokročilém stádiu rakoviny prostaty. Radioaktivní látka lutecium dokáže v těle najít, ozářit a zničit pouze zhoubné buňky. Lék má proto menší množství vedlejších účinků než třeba klasická chemoterapie.

"Lutecium je specifické a přesné. Bez ohledu na to, jestli je to primární nádor prostaty nebo jsou to metastáze, tak vlastně on do toho místa dojde, tam vyzáří, a tím pádem poškodí nádorové buňky, případně v tom nejlepším případě je usmrtí," vysvětluje Jozef Kubinyi, primář oddělení nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec.

[chooze:article;value:573544]

​Nový způsob léčby prý může pomoci i pacientům, u kterých všechny předchozí metody selhaly. "Tato terapie doplňuje a rozšiřuje vlastně nové léčebné možnosti onkologické léčby a onemocnění se stává dlouhodobě léčitelné," upřesňuje Igor Richter, primář oddělení radiační onkologie rovněž z liberecké nemocnice.

Radioaktivní látka je ale drahá a zdravotní pojišťovny se dosud nemohly s výrobcem dohodnout na ceně. Jedna infuze vyjde zhruba na půl milionu a pacient jich potřebuje průměrně šest. Léčba se tak může vyšplhat až na více než tři miliony korun a doposud se Češi jezdili léčit do Německa a Rakouska.

"Dosud skutečně musí každý pacient, respektive jeho ošetřující lékař požádat zdravotní pojišťovnu o takzvanou výjimku, to znamená o úhradu léčivého přípravku," uvádí mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Do této doby tak pojišťovny léčbu platily jednotkám mužů. To by se ale od listopadu mělo změnit. Výhodou nové metody je, že probíhá ambulantně. Do šesti hodin po infuzi pacient musí zůstat v nemocnici, kde se postupně zbavuje radioaktivity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.