Teploty v Česku už spadly pod nulu. Meteorologové řekli, odkud se řítí zima

Do Česka se vrací mráz. Nejchladněji bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu v neděli ráno hlavně v Plzeňském a Karlovarském kraji a také v severních Čechách. "Vyskytují se zde na některých stanicích i přízemní mrazíky a ve dvou metrech aktuálně měříme většinou kolem 2 °C," uvedli meteorologové před půl osmou ráno.

Ty nejnižší teploty meteorologové naměřili v mrazových kotlinách na Šumavě. Hliniště a Volary zaznamenaly až -2,9 °C, Březník -2,6 °C. Pod nulou ale bylo třeba také na Kvildě, na Labské boudě nebo na Šeráku. Během dne by ale na některých místech mohlo být až kolem 14 °C. Většinou pak bude oblačno. 

Teplotu podle meteorologů ovlivňuje studený vzduch, který do Česka proudí ze severozápadu. Nejchladněji má podle předpovědi být v noci na pondělí, kdy průměrná nejnižší noční teplota klesne až ke 3 °C, na mnoha místech se ale rtuť teploměru může pohybovat u nuly. "Na četných místech se vyskytnou přízemní mrazíky, které mohou poškodit zeleninu," varují dále meteorologové.

[chooze:article;value:576009]

V pondělí by přes den mělo být polojasno s teplotami maximálně mezi 11 a 15 stupni. Přízemní mrazíky ale budou v noci na úterý hrozit dál, a to prý zejména na východě a severovýchodě Česka.

V úterý bude nejtepleji, s maximy mezi 13 a 17 °C. Dále v týdnu by se teploty měly přes den v maximech pohybovat mezi 10 a 16 stupni. Na většině území lze očekávat oblačno či zataženo, objevovat se budou také přeháňky a déšť.

Páteční teploty přinesly ochlazení. Podívejte se na předpověď pro tento víkend (28/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.