Bestie z východu se probouzí. Evropu uvrhne do tužší zimy, než experti čekali

I když v těchto dnech ještě pociťujeme poslední záchvěvy teplejšího počasí, experti už se soustředí na vyhlídky pro příští týdny a měsíce. A jejich předpovědi jsou jednoznačné – jev La Niña, britskými experty přezdívaný také "bestie z východu", se blíží a s ním i výrazné ochlazení, napsal list Daily Star.

Podle britské meteorologické služby se La Niña obvykle opakuje přibližně každé tři roky většinou v dubnu až červnu poté, co teplota moře v rovníkovém Pacifiku klesne. Když se to stane, znamená to podle odborníků, že musíme počítat s chladným podzimem a ještě chladnější zimou. 

[chooze:article;value:575937]

Jev La Niña má začít působit už na podzim a v zimních měsících se rozjede naplno. Doprovázet ho budou nižší teploty. Američtí klimatologové z Climate Prediction Center už před časem varovali, že je velká šance, že La Niña začne mezi zářím a listopadem.

Tento jev má navíc schopnost ovlivnit počasí prakticky na celém světě, a pokud se stihne projevit ještě do začátku zimy, bude podle odborníků přetrvávat až do března příštího roku. Obvykle La Niña způsobuje větší vlhkost, tím pádem v zimě i více sněhu.

Výraznější ochlazení už začneme pociťovat v příštích dnech i v Česku. "V neděli teploty poránu hodně klesnou, a dokonce se objeví zejména na západě Čech i přízemní mrazíky. Nejchladnější ráno ale bude to pondělní, takže se při ranní cestě do práce dobře oblečte. Ranní teploty se ve dvou metrech budou pohybovat jen kolem 3 °C a přízemní mrazíky budou četné," informoval Český hydrometeorologický ústav na síti X.

Blíží se citelné ochlazení. Příští týden teploty klesnou až k nule (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.