První Čech se nakazil krysí nemocí. Může být smrtelná, varují hygienici

O prvním registrovaném případu leptospirózy po zářijových povodních informoval v sobotu Státní zdravotní ústav. "Jedná se o 64letého muže z Moravskoslezského kraje, kterého smetla v polovině září záplavová vlna, a dostal se tak do přímého kontaktu s kontaminovanou vodou," uvedla mluvčí ústavu Štěpánka Čechová.

"Muž si pravděpodobně loknul záplavové vody, ale infekce se mu mohla do těla dostat i jiným způsobem, například poraněnou kůží. Jeho stav zatím stále vyžaduje pobyt v nemocnici. K lékaři přišel až 11. den od pobytu ve vodě a stěžoval si na bolesti nohou, poruchy chůze, slabost a zmatenost. Léčen je antibiotiky," doplnila mluvčí.

[chooze:article;value:575916]

Leptospiróza se šíří močí infikovaných zvířat, jako jsou hlodavci, psi, hospodářská zvířata či divoká zvěř. Leptospiry tak mohou být přítomny v povodňové vodě, která splachuje výkaly i v bahně a usazeninách, a to i po zaschnutí. Proto je zásadní dodržovat úzkostlivě hygienu, mýt si ruce a používat ochranné pomůcky.

"Apeluji na všechny, kteří odklízejí následky povodní a dostávají se do styku s vodou a bahnem kontaminovanými předměty, aby se chránili před infekcí. Zásadní je hygiena rukou, pokud není k dispozici čistá voda a mýdlo, poslouží dezinfekce," řekla hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

[chooze:article;value:566281]

Nakazit se ale lidé můžou i skrze oděrky a poranění. Používat by proto měli nepromokavé boty, ideálně holínky a pevné gumové rukavice. Pokud člověk pracuje se zaschlým bahnem a víří se prach, je namístě i použití respirátoru a ochrany očí.

"Je zásadní ke konzumaci i omývání potravin používat pouze čistou pitnou vodu a doporučujeme rozhodně vyhodit i všechny potraviny, které přišly do kontaktu se záplavovou vodou, včetně těch zdánlivě hermeticky uzavřených. Některé obaly nemusejí být technologicky stoprocentně vodotěsné, jinde se může infekce ukrývat například pod víčkem zavařenin v záhybech," vyzval ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

[chooze:article;value:575898]

"Je důležité poznamenat, že leptospiróza není přenosná z člověka na člověka. Není tedy třeba hledat kontakty nemocného," sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Zuzana Babišová.

Infekce se zpočátku projevuje podobně jako chřipka a špatně se rozeznává, přítomny bývají vysoké horečky. Netrvá dlouho a mívá dobrou prognózu, ale bohužel může dojít i na těžší formu, kde dochází i k zánětu mozkových blan a hrozí rychlé selhání orgánů. Právě pro její nejednoznačné příznaky je důležité, pokud se necítíte dobře a pohybovali jste se v povodněmi zasažené oblasti, ihned o tom informovat lékaře.

Jak jednat s pojišťovnami po povodních? Odbornice prozradila ve Snídani (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.