V lékárnách budou týdny chybět některé léky. Jsou jen těžko nahraditelné

Několikatýdenní výpadek se týká léku Peritol 4MG TBL NOB 20, který nemusí být v lékárnách do 31. října. "Lék je obtížně nahraditelný. Za výpadek mohou procesní důvody," uvádí SÚKL na svých stránkách

Peritol je antihistaminikum, které se užívá k léčbě alergií, stavu po infekci, v rekonvalescenci, u chronického onemocnění, vyčerpání a při zvýšené činnosti štítné žlázy. Použití jiných antihistaminik by měl doporučit pouze lékař.  

[chooze:article;value:575583]

​Od poloviny listopadu až do 4. ledna příštího roku by se pacienti mohli potýkat s nedostatkem léku Prothiaden, 25MG TBL OBD 30. Na vině jsou výrobní důvody, napsal ústav s tím, že tento lék není nahraditelný. Prothiaden zmírňuje a odstraňuje smutek u depresivních pacientů, zbavuje je úzkosti, zvyšuje jejich fyzickou aktivitu, podporuje chuť k jídlu a navrací zájem o každodenní činnost, při užití na noc podporuje spánek. Přípravek užívají dospělí při stavech spojených s těžšími trvalými bolestmi.

Dalším lékem, který se těžko nahrazuje jiným a s jehož výpadkem musejí pacienti od listopadu počítat, je Cyclovision, 10MG/ML OPH GTT SOL 1X10ML. Chybět má do 6. ledna 2025, a to z výrobních důvodů. Tento lék se používá k rozšíření zornice a k zablokování změny zaostření před vyšetřením zraku očním lékařem a také k prevenci nebo léčbě některých stavů spojených se zánětem oka.

[chooze:article;value:574826]

​Do konce října bude zřejmě chybět na trhu lék Sorbifer durules320MG/60MG TBL MRL 60, který se špatně nahrazuje jiným léčivem. Dodávky budou obnoveny po 31. říjnu. Tento léčivý přípravek je určený k doplnění železa při prevenci a léčbě anemie, tedy chudokrevnosti.

Dočasně by mohl do konce listopadu chybět Morfin sulfát ardez, 20MG/ML POR GTT SOL 1X20ML, který se používá na velmi silnou bolest, zejména se jedná o bolesti způsobené rakovinou. Tento lék se objeví na trhu opět až 30. listopadu. A protože se obtížně nahrazuje, jiný přípravek místo něj musí doporučit lékař.

Léky na předpis online: Vyvolá to zmatky a přijdeme o práci, vadí lékárníkům (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.