Z Česka odešlo obrovské množství migrantů. Znovu vymíráme

Český statistický úřad vydal v pátek prohlášení ohledně obyvatelstva v České republice. Ze zveřejněných dat vyplývá, že během prvního pololetí klesl meziročně počet obyvatel z 10,90 milionu na 10,88 milionu osob. Hlavním důvodem poklesu je fakt, že zemřelo více lidí, než se narodilo. 

Na snížení počtu obyvatel se ale podílí také odchod ze země, který především v březnu nabyl velkých rozměrů. To souviselo především s vysokým počtem vystěhovalých, kteří si v Česku neprodloužili končící platnost dočasné ochrany. Z Česka se v období od 1. ledna do 30. června do zahraničí přestěhovalo 70,2 tisíce osob.

Naopak do Česka se přistěhovalo pouze 62,7 tisíce lidí. Oproti prvnímu pololetí roku 2023 se jedná o velký rozdíl. Tehdy se přistěhovalo 79,8 tisíce lidí a odstěhovalo pouze 22,3 tisíce lidí. Rozdíl mezi přistěhovalými a odchozími tak činil zhruba plus 60 tisíc, zatímco letos je to minus 7 tisíc. 

[chooze:article;value:523242]

​Podle demografa Tomáše Kučery řada lidí, především Ukrajinců, z Česka odešla a vrátila se zpátky do vlasti, případně vycestovala do Německa. Zároveň podotýká, že přirozený pokles obyvatelstva má na studii daleko větší vliv.

"V průběhu ledna až června letošního roku se narodilo 41,6 tisíce živých dětí. Bylo to meziročně o 4,5 tisíce, resp. o 10 %, méně. S obdobnou intenzitou přitom počet narozených klesl již v předchozích dvou letech," říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

​Počet zemřelých klesl oproti prvnímu pololetí roku 2023 o 3 %, přičemž umřelo 55,5 tisíce obyvatel. Manželství pak uzavřelo o 7 % méně párů. Mimo manželství se narodilo 47 % dětí.

Podle Kučery došlo k poklesu narozených dětí zejména v důsledku nejistoty a obav z válečných konfliktů a klimatické změny. Situaci by dle jeho názoru zlepšilo dostupné bydlení, jež by pomohlo mladým párům k založení rodiny.

Pokud by se změnila migrační politika v Evropské unii, tak by dle něj mohla být částečným řešením migrace. Reagoval i na možný přísun pracovní síly z Asie, která dle jeho názoru nebude dostatečná.

O vymírání evropské populace informovala TV Nova už v minulosti (08/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.