Fiala reaguje na sílící tlak. Je jen jediný pravý důvod odvolání Bartoše, říká

Premiér Petr Fiala (ODS) se opět vrátil k odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z vlády. "Byl bych nerad, kdyby zapadla jedna důležitá věc – jediný pravý důvod toho, co se teď děje. Ivana Bartoše odvolávám z vlády proto, že nebyl schopen vyřešit problémy digitalizace stavebního řízení," řekl ve videu zveřejněném ve čtvrtek na síti X.

To prý ale není vše. "Možná je tam ještě jedna horší věc, silnější důvod. On si ani neuvědomuje, jak hluboké ty problémy ve skutečnosti jsou," nechal se slyšet předseda vlády s tím, že se snažil dát šéfovi Pirátů více času na to, aby dal projekt do pořádku. "Ale trvá to už tři měsíce a výsledky nemáme," dodal Fiala.

Bartoš podle Fialy nereflektoval výsledky analýzy stavu digitalizace stavebního řízení, kterou si vláda nechala vypracovat. Ty prý byly naprosto zdrcující. "Proto jsem si Ivana v úterý pozval a čekal jsem od něj jasný plán toho, co dál, jaké kroky udělá," prohlásil premiér. Když prý ale nedostal uspokojivou odpověď, nemohl podle svých slov jednat jinak.

Je to jinak, tvrdí Bartoš

Bartoš ale Fialovu argumentaci vyvrací. Podle něj byla vládní analýza digitalizace chybná. "Není to analýza, ale pár narychlo spíchnutých bodů v powerpointové prezentaci, kterou představil podřízený ministra Jurečky ze SPOLU," uvedl už před zveřejněním premiérova videa na síti X.

"V prezentaci jsou věci, které jsou prostě mimo, třeba kolik vývojářů teď na systémech pracuje. Určitě to není pět nešťastníků, kteří jsou na všechno sami. Máme na to desítky lidí a potvrzují to i smlouvy," upozorňuje Bartoš. "Sami jsme chtěli doplnit tým pro řízení, jak uvádí prezentace. Stejně tak velkorysých 12 až 18 měsíců na dokončení systémů není realistický odhad," dodal.

"Měli jsme plán, jak digitalizaci úspěšně dokončit, znala ho vláda, znal ho premiér," tvrdí šéf Pirátů dál. Přiznává sice, že měl systém problémy, dodal ale, že se postupně dařilo ho zlepšovat. "Ano systém není dokonalý a nikdy jsem to netvrdil. Za ten krátký čas a s klackama pod nohama, které jsme museli přeskakovat, ani být nemohl, ale co má zvládat, to zvládne. Brzy se může dostat do stavu, kdy s ním budou i úředníci, kterým děkuji za jejich nasazení, postupně spokojenější," myslí si.

Fiala měl Bartoše odvolat dřív. Piráty dostal do pozice oběti, tvrdí politolog (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.