Z Libanonu prchají statisíce lidí. Státy ve velkém evakuují své občany

Izraelským Tel Avivem zněly ve středu za rozbřesku poplašné sirény. Na sídlo zpravodajské služby Mossad mířily rakety, které v Libanonu odpálili bojovníci Hizballáhu. Bylo to vůbec poprvé, co si město zvolili za terč.

Jen pár hodin předtím Izraelci potvrdili smrt jednoho z klíčových velitelů Hizballáhu. Zasáhli jej v jednom z domů v libanonské metropoli Bejrútu. "Stíhačky zasáhly jedno patro v budově, kde byl přítomen velitel Hizballáhu Ibrahim Kubajsí spolu s dalšími veliteli raketové jednotky Hizballáhu. Kubajsí byl vedoucím operátorem raket, včetně řízených střel," oznámil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem si už v Libanonu vyžádala nejméně 560 obětí, včetně 50 dětí. Řada států vyzvala své občany, aby válkou zmítanou zemi okamžitě opustili. Britská vláda už vyslala na Kypr okolo sedmi stovek vojáků, aby pomohli s evakuací přibližně 10 000 Britů.

[chooze:article;value:575347]

Z oblastí, kde zuří boje, utíkají i místní. V pohybu je okolo 500 tisíc civilistů. Někteří míří do sousední Sýrie, kde ještě nedávno zuřila občanská válka. "Situace je děsivá. Nemohli jsme tam za těchto okolností s dětmi zůstat. Cesta byla náročná. Míříme teď do Sýrie. Děti to zvládají velmi těžko," říká jedna z uprchlic.

Najít místo v evakuačních centrech v Libanonu je téměř nemožné. "V Sidonu máme tisíce vysídlených lidí. Jsou na ulici, spí na náměstích. Otevřeli jsme asi 14 evakuačních center, ve kterých našlo přístřeší okolo 3 000 lidí. Chybí nám ale základní věci. Zatím máme například jen 700 matrací," popisuje situaci v oblasti vedoucí krizové jednotky ve městě Sidon Mustafa Hidžází. Libanonská vláda už apelovala na Spojené státy, aby se pokusily konflikt zastavit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.